Dezerty s múkou · Sviatočné recepty

ZAMATOVÁ ROLÁDA

Vždy som chcela mať recept na nejaký dobrý koláčik, ktorý vyzerá strááášne komplikovane a v skutočnosti je strááášne jednoduchý. Keď som vyberala recepty do mojej najnovšej knihy Recepty našich starých mám a natrafila som na tento recept, povedala som si, že to nedám. Pred roládami mám rešpekt, vždy sa mi lámu a spôsobujú mi vrásky na čele. Kamarátka, ktorá mi recept po svojej mame posunula sa však dušovala, že nech nebláznim, že je to veľmi jednoduché, že táto sa mi určite nezlomí a tak som sa dala nahovoriť. Takto vyzerá roláda na prvý šup od totálneho roládového odporcu, myslím, že moja túžba po dobrom a len na oko komplikovanom recepte je konečne naplnená. Vyskúšajte i vy túto jednoduchú a efektnú zamatovú roládu 🙂 Priam volá po slávnostných chvíľach, urobte si ju napríklad i na Vianoce 🙂

Na cesto potrebujeme:

6 vajec

5 PL cukru

½ lyžičky sódy bikarbóny

3 lyžičky kakaa

Na krém potrebujeme:

2 dcl mlieka

1 vajce

1 vanilkový cukor

3 lyžice polohrubej múky

250 g masla

6 PL práškového cukru

3 lyžičky kakaa

Postup:

Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme cukor, po jednom žĺtky, sódu bikarbónu a kakao. Vylejeme na vymastený nevysypaný plech alebo plech vystelieme papierom na pečenie. Pečieme na 180 stupňoch asi 10-15 minút. Potom roládu ešte teplú opatrne zavinieme, ak sme použili papier na pečenie, odstránime ho. Roládu necháme vychladnúť. Kým chladne, pripravíme si krém.

Z mlieka, vajíčka, vanilkového cukru a múky uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť a potom do nej primiešame 1 celé maslo. Plnku rozdelíme na dve časti, prvú opatrne natrieme na vychladnutú a opatrne rozvinutú roládu, do druhej polovice primiešame cukor a kakao a natrieme na bielu časť. Natretý korpus stočíme naspäť do rolády a dáme zachladiť do chladničky. Pred podávaním posypeme kakaom.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Pridaj komentár