Hlavné jedlá bez mäsa · Obed so sebou · Večera · Vegetarián

ZAPEKANÝ KARI KARFIOL S RUŽIČKOVÝM KELOM

Keď už máme to pôstne obdobie alebo len jednoducho „redukujeme“ do plaviek… Dnes som urobila toto rýchle a chutné jedlo z jednej panvičky, tzv. eintopf. Skvelé na obed, i na večeru. V duchu sezónnosti a ľahkej dostupnosti. A keď vymáknete v obchodoch „akciu“, tak Vás toto jedlo ani veľmi finančne nezruinuje… Ak ste mäsožravci, pokojne si pridajte šunku, slaninku, či rovno mäso. Fantázii a ani dobrému jedlu sa predsa medze nekladú 🙂

Potrebujeme (na 2 menšie porcie):

½ hlavičky karfiolu

asi 10 ks ružičkového kelu

1 uvarený zemiak (môžete vynechať a pridať zemiaky ako prílohu)

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

2 vajcia

1 kyslú smotanu (aspoň 15%)

cca 1 lyžička kari korenia

soľ podľa chuti

olej podľ potreby

troška vody/vývaru

Zapneme rúru, aby sa nám dostatočne predhriala (na 180 stupňov). Na oleji orestujeme cibuľu, potom pridáme i cesnak. Kým sa tieto dve suroviny pomaly restujú, očistíme a na polovice si nakrájame ružičkový kel, na menšie kúsky karfiol. Zemiaky som mala uvarené z predošlého dňa, ak ich nemáte, pokojne ich uvarte dodatočne ako prílohu. Potom postupne všetko pridáme do hrnca, posolíme a dôkladne restujeme, aby bola zelenina zatiahnutá zo všetkých strán. Pridáme kari korenie a zeleninu poobaľujeme zo všetkých strán. 

V miske zmiešame 2 vajcia spolu so smotanou, troškou vody alebo vývarom a túto zmes nalejeme na zeleninu. Dobre premiešame, prikryjeme alobalom/druhým dielom pekáča a vložíme do rúry. Pečieme cca 30 minút, potom vrchnák odstránime a necháme zapiecť. Môžeme posypať i strúhaným syrom. Pri intolerancii laktózy je možné použiť rastlinnú alebo bezlaktózovú smotanu overenej značky.  

Pridaj komentár