Dezerty s múkou · Pre školáka · Vegetarián

ZAPLETANÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

Milujem jablkové koláče v ktoromkoľvek ročnom období. Jablko je tradičné ovocie, ktoré sa pestuje takmer v každej slovenskej záhrade a je dostupné po celý rok. Keď skombinujete jablká so zdravými surovinami, dobrota je na svete. Použila som aj zmes korenia na jablkový koláč, v ktorom ide o kombináciu škorice, zeleného kardamónu, muškátového orieška a vanilky a hodí sa nielen k jablkám, ale i k hruškám, či slivkám. Chuť je vyvážená a jemne korenistá. A tomuto koláču dodáva skvelú bodku 🙂 DSCF1831

Potrebujeme:

160 g mäkkého masla

210 g celozrnnej hladkej špaldovej múky (+ na pomúčenie dosky)

100 g bielej hladkej špaldovej múky

1 vajce

½ prášku do pečiva (napr. s vínnym kameňom)

90 g bieleho smotanového (hustého) jogurtu

½ lyžičky Bourbon vanilky MIKORI

50 g cukru (napr. z kokosových kvetov)

3 jablká

šťava z ½ citróna

2 lyžičky Korenia na jablkový koláč MIKORI

cukor na posypanie

Tortovú formu s priemerom 26 cm.

DSCF1818

Z mäkkého masla, jogurtu, zmesi múk, cukru, prášku do pečiva, vajíčka a vanilky vypracujeme bochník cesta. Dáme ho na 20 minút odpočívať do chladničky. Kým cesto odpočíva, očistíme si jablká, nakrájame ich na menšie kúsky (šupku môžeme, ale nemusíme ponechať), pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme ich 2 lyžičkami Korenia na jablkový koláč. Premiešame a necháme odpočívať.

DSCF1801 (1)

DSCF1802 (1)

Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na asi 0,5 cm plát a obrubou tortovej formy vyrežeme z neho kruh. Ten potom prenesieme do tortovej formy a rovnomerne poroztláčame. Môžeme mierne dvihnút okraje.DSCF1807 (1)

DSCF1808 (1)

Na cesto nasypeme ochutené jablká, ak chceme, môžeme pridať aj cukor (nad rámec rozpisu) alebo orechy.

DSCF1810 (1)

Zo zvyškov cesta urobíme vrkôčiky, prípadne rozrežeme radielkom a urobíme mriežky alebo môžeme vyvaľkať na kruh a prikryť celý koláč.

DSCF1811 (1)

Dáme piecť na 180 stupňov na asi 20 – 30 minút. Sledujeme, aby sa koláč nepripiekol….

DSCF1814

Upečený koláč posypeme cukrom a podávame s dobrou kávou, či čajom.

DSCF1827

DSCF1816

Viac receptov nájdete v mojich knihách Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky a v aktuálnom kalendári Gazdinka 2017

(klik vpravo hore na obrázok knihy)

Pridaj komentár