Áno, čítate správne. Bez lepku, bez vajec a dokonca i bez mlieka. Ideálne pre tých, ktorí sú alergickí, ale i pre tých, ktorým jednoducho zíva špajza, či chladnička prázdnotou. Okrem toho sa budú parádne hodiť i na zajtrajší zelený štvrtok, veď sú zelené 🙂
Celý recept vznikol asi takto: raz som mala chuť na vafle s ovocím, ale nemala som doma vajíčka. Skúsila som použiť zemiakový škrob a výsledok bol taký, že vafle boli veľmi chutné a chrumkavé viac, ako s použitím vajec. Ani som ich nestihla odfotiť a hodiť na blog, takže ich ani nehľadajte. Urobila som ich s klasickou múkou a mliekom, no povedala som si, že vyskúšam aj bezlepkovú a bezmliečnu verziu. Tak sa aj stalo. Použila som pohánkovú múku, ktorá je prirodzene bezlepková a vodu, ako „pojivo“ zafungoval zemiakový škrob. Vďaka nemu chutili lievance trošku ako zemiakové placky. Teda nebola tá chuť nejako výrazná, ale troška mi placky pripomenula. A možno to bolo medvedím cesnakom, ktorý lievančeky obsahovali a dodali im aj tú krásnu zelenú farbu.
Lievance môžete podávať s mozzarelou a gréckym jogurtom, ak mliečne produkty nemôžete, siahnite po kvalitnej šunke, tuniakovi, či grilovaných paradajkách/cukete.
Ak sa vám moje recepty páčia, budem vďačná za váš hlas v súťaži Bloger roka, ďakujem 🙂
Na bezlepkovú a bezmliečnu verziu potrebujeme:
125 g pohánkovej múky (asi 1 šálka s objemom 200 ml)
180 g vody (asi necelá 1 šálka s objemom 200 ml)
2 lyžice zemiakového škrobu
2 lyžice pesta z medvedieho cesnaku (recept tu a videorecept tu) alebo čerstvý medvedí cesnak nasekaný nadrobno
soľ
olej na opekanie lievancov
Na lievance s múkou a mliekom potrebujeme:
125 g špaldovej múky (asi 1 šálka s objemom 200 ml)
180 g mlieka (asi necelá 1 šálka s objemom 200 ml)
2 lyžice zemiakového škrobu
2 lyžice pesta z medvedieho cesnaku (recept tu a videorecept tu) alebo čerstvý medvedí cesnak nasekaný nadrobno
soľ
olej na opekanie lievancov
Ak máte chuť na sladkú verziu, vynechajte medvedí cesnak a soľ 🙂
Všetky zložky jednoducho zmiešame lyžicou v miske. Konzistencia by mala byť hustejšia ako na palacinky, ak je potrebné, dolejeme vodu, či dosypeme múku. Necháme 5 minút postáť. Panvicu potrieme olejom a smažíme na nej malé lievančeky z oboch strán. Je potrebné mať dobre rozhorúčenú panvicu a potom dopekať na miernom stupni, aby sa prepiekli aj z vnútra. Podávame s obľúbenou prílohou.
One Response
MRKVOVÉ LIEVANCE S POMARANČOM - Moje Jedlo
[…] 2 vajcia (ak nechcete použiť vajcia, odporúčam tento recept) […]