Na jar sa vždy rada vyhrám s nejakou zeleninou v podobe polievky. V tejto polievočke ich bolo hneď niekoľko, mladý kaleráb, hrášok, stonkový zeler, pór a ako bonus – drožďovo-mätové knedličky. Vyskúšajte 🙂
Na polievku potrebujeme:
plátok masla
½ póru
1 mladý kaleráb
3 mrkvy
1 nový zemiak
1 strúčik cesnaku
2 stonky zeleru
1 šálka hrášku
soľ
korenie
pažítka
Na knedlíčky potrebujeme:
20 g masla
2 kocky droždia
hrsť špaldovej krupice (alebo klasickej detskej)
štipka soli
štipka Vínneho kameňa (alebo sódy bikarbóny)
1 vajce
Postup:
Do hrnca vložíme plátok masla a počkáme, kým sa rozpustí. Potom naň nasypeme umytý a na kolieska nakrájaný pór, na hrubom strúhadle nastrúhaný kaleráb a mrkvu (môžeme si pomôcť elektrickým strúhadlom alebo mixérom). Restujeme spoločne asi 3 minúty. Potom pridáme 1 strúčik cesnaku, ktorý prekrojíme na polovicu a vyberieme z neho vnútornú časť (aby nebol ťažký na žalúdok), nadrobno nakrájaný stonkový zeler, nakrájaný zemiak a posolené a okorenené varíme asi 10 minút pod pokrievkou (kým sa uvaria zemiaky). Potom pridáme hrášok a knedlíčky.
Knedlíčky si pripravíme tak, že na začiatok si nasekáme pár lístkov mäty a odložíme bokom. Do hrnca dáme roztopiť maslo, pridáme medzi prstami rozmrvené 2 kocky droždia a necháme ich rozpustiť. Keď máme pred sebou riedku hmotu, pridáme rozšľahané vajce, soľ a začneme dosypávať krupicu spolu s vínnym kameňom (alebo sódou bikarbónou) dovtedy, kým sa vytvorí cesto, z ktorého budeme môcť tvarovať guľôčky – knedlíčky. Na záver primiešame pripravenú nasekanú mätu a v rukách tvarujeme knedlíčky, ktoré rovno hádžeme do variacej sa polievky. Počkáme, kým vyplávu na povrch a polievka je uvarená. Na záver posypeme pažítkou a podávame
6 Responses
ZELENINOVÁ POLIEVKA S DROŽĎOVO MÄTOVÝMI KNEDLÍČKAMI - Najlepšie blogy
[…] ZELENINOVÁ POLIEVKA S DROŽĎOVO MÄTOVÝMI KNEDLÍČKAMI zobrazený najskôr Moje […]
Anna
V recepte mi chyba doba kedy sa ma pri priprave odstavit drozdie z ohna. Odstavit a pridat vajce do horuceho drozdia alebo varit dalej aj s vajcom a krupicou? Odstavila som pred pridanim krupice. Ani po dvoch hrstiach krupice masa netuhla ( nechala som aj odstat aby napucala) aj tak som „halusky“ pustala po lyzickach tvarovat sa stale nedali. Varili sa asi 15min. Mozte upresnit? Dakujem. Chutili vsak aj s polievkou vyborne mne aj aj mojmu 20 mesacnemu stravnikovi… super napad
moje.jedlo
Všetko robíte na ohni, mierne ho môžete stiahnuť, ale stále by mala byť zapnutá platňa a miešať všetko na ohni. Som rada, že halušky s polievkou chutili aj tak 🙂 Varíte, kým nevyplávajú na povrch.
Čo variť od pondelka do nedele - Moje Jedlo
[…] recept tu […]
mia
chutna
moje.jedlo
Ďakujem, som rada, že chutila 🙂