ZELENINOVÁ POLIEVKA S DROŽĎOVO MÄTOVÝMI KNEDLÍČKAMI

- 6

IMGP2822

 

Na jar sa vždy rada vyhrám s nejakou zeleninou v podobe polievky. V tejto polievočke ich bolo hneď niekoľko, mladý kaleráb, hrášok, stonkový zeler, pór a ako bonus – drožďovo-mätové knedličky. Vyskúšajte 🙂

Na polievku potrebujeme:

plátok masla

½ póru

1 mladý kaleráb

3 mrkvy

1 nový zemiak

1 strúčik cesnaku

2 stonky zeleru

1 šálka hrášku

soľ

korenie

pažítka

Na knedlíčky potrebujeme:

20 g masla

2 kocky droždia

hrsť špaldovej krupice (alebo klasickej detskej)

štipka soli

štipka Vínneho kameňa (alebo sódy bikarbóny)

1 vajce

 

IMGP2825

Postup:

Do hrnca vložíme plátok masla a počkáme, kým sa rozpustí. Potom naň nasypeme umytý a na kolieska nakrájaný pór, na hrubom strúhadle nastrúhaný kaleráb a mrkvu (môžeme si pomôcť elektrickým strúhadlom alebo mixérom). Restujeme spoločne asi 3 minúty. Potom pridáme 1 strúčik cesnaku, ktorý prekrojíme na polovicu a vyberieme z neho vnútornú časť (aby nebol ťažký na žalúdok), nadrobno nakrájaný stonkový zeler, nakrájaný zemiak a posolené a okorenené varíme asi 10 minút pod pokrievkou (kým sa uvaria zemiaky). Potom pridáme hrášok a knedlíčky.

Knedlíčky si pripravíme tak, že na začiatok si nasekáme pár lístkov mäty a odložíme bokom. Do hrnca dáme roztopiť maslo, pridáme medzi prstami rozmrvené 2 kocky droždia a necháme ich rozpustiť. Keď máme pred sebou riedku hmotu, pridáme rozšľahané vajce, soľ a začneme dosypávať krupicu spolu s vínnym kameňom (alebo sódou bikarbónou) dovtedy, kým sa vytvorí cesto, z ktorého budeme môcť tvarovať guľôčky – knedlíčky. Na záver primiešame pripravenú nasekanú mätu a v rukách tvarujeme knedlíčky, ktoré rovno hádžeme do variacej sa polievky. Počkáme, kým vyplávu na povrch a polievka je uvarená. Na záver posypeme pažítkou a podávame

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

6 Responses

  1. […] ZELENINOVÁ POLIEVKA S DROŽĎOVO MÄTOVÝMI KNEDLÍČKAMI zobrazený najskôr Moje […]

     
    • Anna
      | Odpovedať

      V recepte mi chyba doba kedy sa ma pri priprave odstavit drozdie z ohna. Odstavit a pridat vajce do horuceho drozdia alebo varit dalej aj s vajcom a krupicou? Odstavila som pred pridanim krupice. Ani po dvoch hrstiach krupice masa netuhla ( nechala som aj odstat aby napucala) aj tak som „halusky“ pustala po lyzickach tvarovat sa stale nedali. Varili sa asi 15min. Mozte upresnit? Dakujem. Chutili vsak aj s polievkou vyborne mne aj aj mojmu 20 mesacnemu stravnikovi… super napad

       
      • moje.jedlo
        | Odpovedať

        Všetko robíte na ohni, mierne ho môžete stiahnuť, ale stále by mala byť zapnutá platňa a miešať všetko na ohni. Som rada, že halušky s polievkou chutili aj tak 🙂 Varíte, kým nevyplávajú na povrch.

         
  2. […] recept tu […]

     
  3. mia
    | Odpovedať

    chutna

     
    • moje.jedlo
      | Odpovedať

      Ďakujem, som rada, že chutila 🙂

       

Pridaj komentár