Ak dostanete chuť grilovať a aj počasie to ešte dovoľuje (alebo nedovoľuje, no „cigánsku“ si urobíte aj doma na panvici), ideálne je mať k takémuto jedlu domáce žemle 🙂 Môžete ich použiť aj pri domácich hamburgeroch (recept tu https://www.facebook.com/mojejedlo/photos/a.1110683182291368.1073741853.833897606636595/1110771042282582/?type=3&theater) alebo len ako „bežné pečivo“ pre svojho školáka na desiatu 🙂 Sú skvelé, nadýchané a mäkké. V recepte je síce mlieko a maslo, no s malou obmenou (v zátvorke) si ich môžu dopriať aj alergici na zložky mlieka.
Potrebujeme:
100 ml mlieka (alt. voda)
300 ml vody
2 lyžičky cukru (napr. z kokosových kvetov)
1 kocku droždia
200 g pšeničnej celozrnnej múky
450 hladkej špaldovej bielej múky
ľubovoľná hladká múka na pomúčenie dosky
2 lyžičky soli
3 lyžice tuku (napr. kokosový alebo olivový olej, či maslo pre nealergikov)
vajce na potretie
sézamové semienka na posypanie
Táto dávka výjde na asi 14 ks žemlí s priemerom 8cm (teda na dva plechy)
Najskôr zarobíme kvások z vlažného mlieka, vlažnej vody, lyžice cukru a kvasníc. Ak máme domácu pekáreň, nakysnutý kvások vylejeme do nádoby, pridáme ostatné zložky a necháme techniku vymiesiť cesto za nás. Ak pekáreň nemáte, jednoducho vymiešajte hladké cesto ručne, nechajte ho nakysnúť na teplom mieste asi 20 minút, resp. podľa potreby.
Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho asi 3 cm hrubý plát. Vykrojíme širokým pohárom kolieska – budúce žemle. Ak chcete žemle plniť pečeným mäsom alebo na štýl hamburgeru, urobte ich väčšie.
Vykrojené žemle uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pod čistou utierkou necháme asi 30 minút podkysnúť. Potom ich potrieme vajíčkom, posypeme sézamom a dáme piecť.
Urobila som pokus, na jednu várku som použila papier, na ktorom som predtým piekla mojim deťom zemiaky, bol od olivového oleja, soli, korenia a byliniek. Vykrojené kolieska som položila na tento papier a upiekla, boli vynikajúce 🙂 Oveľa lepšie, ako tie, ktoré som dala na nový papier na pečenie. Jedniným mínusom bol mastný spodok žemle, ale tieto kúsky sa hneď zjedli ako prvé 🙂 Ak máte chuť, vyskúšajte 🙂
2 Responses
GRILOVANÉ ŠPÍZY S QUINOA ŠALÁTOM - Moje Jedlo
[…] mäsko vytvarujte do tvaru placky, recept na žemle nájdete v knižke Moje skvelé jedlo alebo aj tu. Ak máte chuť na presne to, čo vidíte na fotke, tu je recept ? Je prirodzene bezlepkový, […]
NAJLEPŠIE NÁTIERKY - Moje Jedlo
[…] ani kvasnice – skvelé a rýchle sú napríklad tieto domáce žemličky. Alebo tieto žemle, či pletenky. Viac receptov na domáce pečivo nájdete v kategórii […]