Chlieb / pečivo / pizza · Home made · Pre školáka · Raňajky / snacky

ŽEMLE

Ak dostanete chuť grilovať a aj počasie to ešte dovoľuje (alebo nedovoľuje, no „cigánsku“ si urobíte aj doma na panvici), ideálne je mať k takémuto jedlu domáce žemle 🙂 Môžete ich použiť aj pri domácich hamburgeroch (recept tu https://www.facebook.com/mojejedlo/photos/a.1110683182291368.1073741853.833897606636595/1110771042282582/?type=3&theater)  alebo len ako „bežné pečivo“ pre svojho školáka na desiatu 🙂 Sú skvelé, nadýchané a mäkké. V recepte je síce mlieko a maslo, no s malou obmenou (v zátvorke) si ich môžu dopriať aj alergici na zložky mlieka.imgp4966

Potrebujeme:

100 ml mlieka (alt. voda)

300 ml vody

2 lyžičky cukru (napr. z kokosových kvetov)

1 kocku droždia

200 g pšeničnej celozrnnej múky

450 hladkej špaldovej bielej múky

ľubovoľná hladká múka na pomúčenie dosky

2 lyžičky soli

3 lyžice tuku (napr. kokosový alebo olivový olej, či maslo pre nealergikov)

vajce na potretie

sézamové semienka na posypanie

Táto dávka výjde na asi 14 ks žemlí s priemerom 8cm (teda na dva plechy)

imgp4973

Najskôr zarobíme kvások z vlažného mlieka, vlažnej vody, lyžice cukru a kvasníc. Ak máme domácu pekáreň, nakysnutý kvások vylejeme do nádoby, pridáme ostatné zložky a necháme techniku vymiesiť cesto za nás. Ak pekáreň nemáte, jednoducho vymiešajte hladké cesto ručne, nechajte ho nakysnúť na teplom mieste asi 20 minút, resp. podľa potreby.

imgp4945-1Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho asi 3 cm hrubý plát. Vykrojíme širokým pohárom kolieska – budúce žemle. Ak chcete žemle plniť pečeným mäsom alebo na štýl hamburgeru, urobte ich väčšie.

imgp4947

Vykrojené žemle uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pod čistou utierkou necháme asi 30 minút podkysnúť. Potom ich potrieme vajíčkom, posypeme sézamom a dáme piecť.

imgp4948

Urobila som pokus, na jednu várku som použila papier, na ktorom som predtým piekla mojim deťom zemiaky, bol od olivového oleja, soli, korenia a byliniek. Vykrojené kolieska som položila na tento papier a upiekla, boli vynikajúce 🙂 Oveľa lepšie, ako tie, ktoré som dala na nový papier na pečenie. Jedniným mínusom bol mastný spodok žemle, ale tieto kúsky sa hneď zjedli ako prvé 🙂 Ak máte chuť, vyskúšajte 🙂

imgp4971

 

One thought on “ŽEMLE

Pridaj komentár