Aj vy sa trápite otázkou, čo diétne a bezmäsité jesť na Zelený štvrtok, či Veľký piatok? Inšpirujte sa mojimi tipmi…
Losos so šošovicovou kašou, recept tu
Krémové dubákové rizoto, recept tu
Pórovo cuketová polievka s hráškom, recept tu
Placky s mozzarelou, recept tu
Pizza z polenty, recept tu
Hruškovo mangové smoothie, recept tu
Špargľová polievka s ovčím syrom, recept tu
Zelené lievance (bez lepku, vajec, mlieka) tu
Rybka s batatmi, recept tu
Jarný quiche, recept tu
Polievka s karfiolom a medvedím cesnakom, recept tu
Pizzový posúch s bryndzou a pestom, recept tu
CUKETOVÉ VELOUTE S MEDVEDÍM CESNAKOM
Potrebujeme:
3 na kocky nakrájané zemiaky
1 nakrájaná cuketa
voda
mlieko (smotana)
soľ, korenie
Pesto z medvedieho cesnaku (videorecept tu)
tekvicové semienka
tekvicový olej (alebo olivový)
Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Po 10 minútach pridáme nakrájanú cuketu a varíme ešte asi 5-6 minút. Potom polievku rozmixujeme, ochutíme mletým čiernym korením, prilejeme mlieko/smotanu a necháme len chvíľku prevrieť. Semienka nasucho opečieme na panvici. Polievku necháme troška vychladnúť, potom ju naberieme do tanierov a do vlažnej pridávame pesto. Ozdobíme semienkami, olejom a vychutnávame
Zapekaný karfiol s ružičkovým kelom, recept tu
Polievka z karfiolu a ružičkového kelu, recept tu
Špenátová polievka so smotanou a mandľami, recept tu
Hrachová kaša, recept tu
Bulguroto s ružičkovým kelom a mandľami, recept tu
Brokolicovo cuketová polievka, recept tu
RIZOLETY PLNENÉ ŠPENÁTOM, BRYNDZOU, BALKÁNSKYM SYROM A TUNIAKOM
Na palacinky potrebujeme:
0,5 litra mieka
0,2 dcl vody (ideálna by bola minerálka s bublinkami alebo aj pivo)
asi 10 lyžíc špaldovej celozrnnej múky (pridávajte postupne podľa hustoty cesta)
1 hrsť pohankových vločiek (viac nie, lebo sa vám budú palacinky trhať, nemusíte ich pridávať vôbec ak ich doma nemáte)
2 lyžice olivového oleja
štipka soli
2 – 3 vajcia
tuk na potieranie panvice ak nemáte teflónovú
Plnka:
Cibuľa
cesnak
špenát
korenie
asi 200g bryndze
asi 100g balkánskeho syru
1 väčšia konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
parmezán
Cesto na palacinky si zarobíme do väčšej nádoby (aby sa nám dobre miešalo), necháme ho nažiť, premiešame a podľa potreby prilejeme mlieko alebo pridáme múku. Palacinky smažíme na panvici klasickým spôsobom
Plnku si urobíme nasledovne: Speníme cibuľku, pridáme špenát, prelisovaný cesnak a nadbytočnú vodu necháme odpariť. Pridáme korenie, soľ netreba, pretože syry budú dosť slané. Odstavíme a necháme trošku vychladnúť. Primiešame bryndzu aj balkánsky syr a plníme pripravené palacinky. Ja dávam plnku len na jednu polovicu palacinky, na to som naukladala kúsky tuniaka a zrolovala smerom k prázdnej strane. Takto som postupne zakrútila všetky palacinky a priebežne ukladala do pekáčika. Vrch palaciniek som len posypala parmezánom a dala do rúry na asi 20 minút pri teplote 180st. Treba sledovať.
Rizolety podávame s postrúhaným parmezánom a zeleninovým šalátom.
POLIEVKA Z ČÍNSKEJ KAPUSTY
Potrebujeme:
2 zemiaky
polovicu čínskej kapusty
vývar
soľ, korenie, bobkový list
kôpor
kyslú smotanu
vajce na tvrdo
Do malého množstva vývaru (vody) dáme variť ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky spolu so soľou a bobkovým listom. Keď su zemiaky uvarené, pridáme nasekanú čínsku kapustu, hrsť kôpru a rozhabarkovanú kyslú smotanu, ktorú sme zmiešali s horúcim vývarom (vodou), aby sa nám nezrazila. Ak sa však aj napriek opatrnosti stane, že sa nám smotana zrazí, rýchlou a efektívnou pomocou je obyčajná sóda bikarbóna. Postačí nám malá lyžička, no treba sypať opatrne, pretože nám polievka začne peniť.
Necháme prevrieť a podávame s vajíčkom na tvrdo posypané mletým korením.
CUKETOVO – ŠPENÁTOVÁ FRITTATA
Potrebujeme:
Cuketa
špenát
cibuľa
cesnak
syr emental
Balkánsky syr
vajíčka (najlepšie domáce)
mlieko
bylinky (rozmarín a bazalka)
rajčiny
Orestujeme si cibuľku, potom pridáme pridáme cesnak, orestujeme, nastrúhanú cuketu, orestujeme, umytý špenát a zakryjeme pokrievkou. Necháme 5 minút spariť. Zapekaciu misu si vytrieme olejom a túto zmes rovnomerne rozložíme. na vrch poukladáme rajčiny, syr, bylinky a zalejeme vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka. Pečieme pri 180 stupňoch kým nie je povrch pekne hnedý.
SLANÝ CUKETOVÝ KOLÁČ S POLENTOU
Suroviny
1 pohár polenty
3 poháre vody/vývaru
80 g masla
350 g cukety
1/2 vrecúška vínneho kameňa (bezfosfátový prášok do pečiva)
2 vajcia
cesnak
soľ
korenie
vetvička rozmarínu
na ozdobenie: cuketa, paradajky, šampiňóny
Do hrnca dáme variť vodu, posolíme ju a keď vrie, pridáme do nej polentu. Uvaríme kašu, do ktorej pridáme maslo. Kým nám chladne, pripravíme si cuketu, ktorú nastrúhame na veľkých okách strúhadla a vytlačíme z nej vodu. Keď je polenta vychladnutá, primiešame k nej ostatné suroviny – cuketu, prášok do pečiva, soľ, korenie, bylinky, vajíčka a pretlačený cesnak. Zmes dáme do koláčovej formy, ozdobíme podľa chuti a pečieme na 180 stupňov asi hodinu, možno aj viac, podľa potreby. Je nutné, aby sa prebytočná voda z kaše a cukety odparila.
Podávame so zeleninovým šalátom
VYSMÁŽANÝ KARFIOL BEZ VYSMÁŽANIA
Potrebujeme:
karfiol (nevarím ho predtým)
vajíčka
soľ
corn flake strúhanku
olivový olej
Šalát:
ľadový šalát
rukola
rajčiny
paprika
reďkovka
soľ, mleté zelené korenie
olivový olej
Karfiol som si umyla, rozrobila na ružičky a obalila najprv vo vajíčku, do ktorého som pridala troška himalájskej soli a potom v corn flake strúhanke. Táto strúhanka sa mi osvedčila viac ako klasická, je chrumkavejšia a chutnejšia. Ak nemáte strúhanku, ale máte corn flake, rozdrvte ich a použite. Obalený karfiol som poukladala na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka pokvapkala olejom a dala piecť. Môžete – nemusíte karfiol otáčať. Na záver som ešte v rúre nastavila program na grilovanie. Kým sa piekol karfiol, urobila som šalát.
VEGAN „ZABÍJAČKOVÁ KAŠA“
Potrebujeme:
250g pohanky
dvojnásobné množstvo vody
soľ, korenie, majoránka
cibuľa
lahôdkové droždie – Tebi droždie 2-3 lyžice (ak nemáte, nenahrádzajte pekárenským droždím)
Pohanku som si prepláchla v studenej vode a uvarila v čistej vode spolu so soľou, korením a v dlaniach rozotreným majoránom. Varila som to asi 15 minút, potom som platňu vypla a nechala dojsť pod pokrievkou. Konzistencia má byť lepivá.
V ďalšom hrnci som si rozohriala olej, pridala cibuľku a miešala, kým nebola hotová. Pridala som do nej Tebi droždie a celú zmes som presypala do pohanky (môžete to urobiť aj opačne), podliala ešte troškou vody, pridala majoránku a dusila už len 5 minút. Podávala som s novými uvarenými zemiakmi a uhorkou, môžete použiť aj kyslú kapustu. Je to výborne, aj mäsožravci si pochutili
KARFIOL NA SPÔSOB MOZOČKA
Potrebujeme:
karfiol,
cibuľa
maslo (olej)
vajíčka (ja som na jeden karfiol použila 4 vajcia)
soľ, korenie
ako príloha – nové zemiaky, ja som ich uvarila.
Na masle (v tomto jedle používam maslo, lebo dodá výraznejšiu chuť ako olej) si opražíme cibuľku pokrájanú na drobno. Kým sa restuje, karfiol si rozoberieme na ružičky a každú nasekáme na čo najmenšie kúsky. Potom ho prihodíme k cibuľke, podlejeme vodou – cca ½ šálky, osolíme, okoreníme, prikryjeme a dusíme. Po 10 minútach odokryjeme a skontrolujeme, či je karfiol mäkký, no nesmie byť úplne. Rozmixujeme si vajíčka, zalejeme karfiol a miešame, kým nie sú vajíčka krémové. Podávame so zemiakmi a so šalátom alebo kyslou uhorkou.
Jarná frittata, recept tu
CELOZRNNÝ QUICHE S BRYNDZOU A BROKOLICOU
korpus:
¾ šálky jemných ovsených vločiek
½ šálky špaldovej (alebo inej) celozrnnej múky
3 PL studeného masla
3 PL studeného mlieka
štipka soli
Plnka:
250g bryndze (alebo môžete použiť aj iný syr)
1 dcl mlieka
2 vajcia
čerstvo mleté čierne korenie
Brokolica na pare
Zmes na korpus spracujeme, s cestom sa mi nepracovalo dobre, mala som obavy z výsledného efektu. Malo mať tvar gule, ktorá sa roztlačí do formy, no ja som ho len rozotrela na papier vo forme. Poprepichovala vidličkou a dala piecť do vyhriatej rúry 10 minút na 200stupňov. Za ten čas som si pripravila plnku – všetko, okrem brokolice som zmiešala. Keď bol korpus upečený, masu som naň vyliala, na vrch naukladala brokolicu a este piekla cca 30 minút. Cesto bolo chrumkavé a vláčne, na budúce iste vyskúšam inú variantu plnky .
FUČKA Z BATATOV A POLENTY S OPEČENOU CIBUĽKOU
Poznáte fučku? Je to staré tradičné slovenské jedlo. Tak som dnes uvažovala – čo tak urobiť ju trošku netradične zo sladkých zemiakov? A miesto múky pridať polentu? Vydarilo sa – výborná a sýta dobrota je na svete
Potrebujeme:
2 bataty sladké zemiaky
0,5 šálky polenty
mlieko (smotana)
soľ, korenie
opečená cibuľa
Postup:
Uvaríme si bataty do mäkka. Keď sú uvarené, časť vody nahradíme mliekom alebo si ponecháme vodu (ja som časť dala na polievku a časť som ponechala). Rozmixujeme ponorným mixérom a zahustíme polentou. Varíme asi 10 minút (taký je cca čas na prípravu polenty), stále miešame, musia sa nám tvoriť praskajúce bublinky vzduchu – kaša musí fučať. Opatrne, je to horúce, prikryla som pokrievkou a občas premiešala, aby sa zo spodnej strany kaša neprichytila. Na tanieri som servírovala s opečenou cibuľkou, dobré je k tomu aj acidofilné mlieko, či kefír.
CVIKLOVÉ KRÉMOVÉ RIZOTO S DUBÁKMI
Potrebujeme:
cibuľka
cesnak
cvikla
ryža arborio (alebo iná vhodná na rizoto)
biele víno
vývar
sušené paradajky
sušené dubáky
čerstvý rozmarín
olej
soľ, korenie
parmezán pri servírovaní
Spenila som si na kokosovom oleji cibuľku. Keď bola sklovitá, pridala som na plátky nakrájaný cesnak. Neskôr som pridala nastrúhanú čerstvú cviklu, zmiešala a nechala chvíľku restovať. Potom som zmes posolila, zaliala troškou vody, prikryla a nechala dusiť asi 5 minút. Potom som pridala prepláchnutú ryžu, zmiešala, aby bolo každé zrniečko ryže ružové. Priliala som víno a vývar, rizoto musí plávať vo vode, takže rozhodne nešetrite. Postupne som pridala aj ostatné zložky, sušené rajčiny aj hríby. Pridala som ešte nasekaný čerstvý rozmarín a miešala a miešala až kým nebola ryža mäkká. Treba ešte prilievať víno alebo vývar, aby bolo rizoto krémové. Na tanieri si dochutíme rizoto nastrúhaným parmezánom.
BULGUR SO ZELENINOU
Potrebujeme
Bulgur
cuketa
paprika,
cibuľa
olivový olej
čerstvé bylinky (použila som pamajorán a bazalku)
Jednoduché a rýchle
Bulgur som uvarila podľa návodu. V druhej panvici som si rozohriala olej, pridala cibuľu a restovala, kým nebola sklovitá. Pridala som na kocky nakrájanú cuketu, červenú papriku, posolila, okorenila, posypala bylinkami a podusila. Potom som zeleninu zmiešala s bulgurom a chvíľočku spolu opekala. Môžeme podávať so strúhaným parmezánom alebo s kozím syrom a sušenými rajčinami.
CUKETOVÝ KOLÁČ SO ZELENINOU NA PARE
3 mladé cukety nastrúhané aj so šupkou
4 vajíčka
1 šálka špaldovej krupice
soľ
čerstvo mleté korenie
zväzok bazalky a rozmarínu
na olivovom oleji opražená cibuľa (aj s olejom)
Všetko spolu zmiešame, ak máme cesto riedke, pridáme ešte krupicu. Rozotrieme do papierom na pečenie vystlanej zapekacej misy a pečieme.
K tomu zelenina podľa chuti
CÍCER GARAM MASALA
200g cíceru (deň vopred namočíme a na druhý deň uvaríme)
3 lyžičky kokosového oleja
4 strúčiky cesnaku
červená cibuľa
zázvor
koriander
100g červenej šošovice
pol lyžičky korenia, soli, korenia Garam Masala
400g konzerva rajčín
200ml vody
1 lyžica citrónovej šťavy
Na oleji orestujeme na drobno nakrájanú červenú cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, keď sú sklovité, pridáme postrúhaný zázvor, pol lyžičky korenia, koriander, soľ, Garam Masala. Vsypeme červenú šošovicu, zalejeme vodou, prikryjeme a podusíme 20 minút. Potom otvoríme, pridáme cícer, konzervu rajčín a citrónovú šťavu, necháme prevrieť a podávame
Pridaj komentár