Bryndzovo zemiakové prekladané pagáče

Bryndzovo zemiakové prekladané pagáčeHľadáte niečo na zahryznutie k vínku či k pivu? Čo tak skúsiť tieto chrumkavé prekladané pagáče? Hoci sa vám môže zdať, že to bude niečo komplikované, opak je pravdou. Hotové je to raz dva. A z uvedenej dávky výjde pagáčov na necelé 4 veľké plechy. Tak čo, vyskúšate?

Potrebujeme:

500 g hladkej múky (môžete kombinovať pol na pol pšeničnú a špaldovú)

½ kocky droždia

350 ml vlažného mlieka

1 lyžička kryštálového cukru

½ lyžičky soli

100 ml oleja

1 žĺtok (bielok zostane na potieranie)

semienka (ľanové, sézamové, príp. rasca, syr)

4 menšie v šupke uvarené zemiaky

250 g bryndze

soľ na posypanie

Bryndzovo zemiakové prekladané pagáče

Najskôr si z vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia urobíme kvások: v mlieku rozmiešame cukor a prstami rozdrobíme droždie. Necháme napučať. V miske zmiešame múku so soľou a pridáme olej, vykysnutý kvások, žĺtok. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme nakysnúť asi 30 – 40 minút (záleží od teploty v miestnosti). Kým cesto kysne, uvaríme si zemiaky. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát a natrieme naň bryndzu. Preložíme ho: spodnú časť do ⅓, naň zas vrchnú časť a taktiež zľava doprava. Vznikne nám štvorec, ktorý následne znova rozvaľkáme. Naň nastrúhame uvarené zemiaky a znova preložíme do tvaru štvorca. Ten znova vyvaľkáme, ale už nie veľmi natenko, pretože už budeme vykrajovať pagáče. Ja som cesto vyvaľkala na cca 1 cm hrubý plát, zase treba rátať s tým, že pagáče narastú. Povykrajujeme pagáče – tvar si zvoľte podľa seba, poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom, posypeme semienkami a ešte trošku soľou. Pečieme na 180 stupňoch doružova.

Podávame s dobrým vínom alebo s pivom. Alebo len tak.

Bryndzovo zemiakové prekladané pagáče

 

Bryndzovo zemiakové prekladané pagáče

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár