Čas čerešní je tu a s ním aj čas vymýšľania nových chutných koláčov. Alebo pečenia tých obľúbených. Alebo si len upečte to, čo vám padne do oka na internete, či v časopise. Mne už dávnejšie padol do oka koláč s názvom Clafoutis, ktorý vraj pochádza z Francúzska. Tešila som sa, kedy sa začnú červenať čerešne, aby som ho mohla vyskúšať v mojej upravenej verzii. No a musím povedať, že sa zjedol ešte teplý. Koláčik je to veľmi jednoduchý a rýchly, najdlhšie trvá odkôstkovanie čerešní, ostatné suroviny sa len zmiešajú a vylejú na ne. Ak ste celiatik, vyskúšajte tento recept s prirodzene bezlepkovou pohánkovou múkou, ak vám lepok nerobí problémy, pokojne použite špaldovú múku v rovnakom pomere.
Potrebujeme:
40 g masla
620 g čerešní bez kôstok
100 g pohánkovej múky (pre tých, ktorí netrpia celiakiou je možné nahradiť ju špaldovou múkou)
50 g cukru + 2 lyžice na vysypanie formy
1 lyžica vanilkového extraktu
1 šálka mlieka (250 ml)
3 vajcia
Maslo rozpustíme a cca 10 g použijeme na vymastenie pekáča, v ktorom sa bude koláč piecť. Ja som použila koláčovú formu s priemerom cca 29 cm. Vymastený plech vysypeme cukrom a obložíme odkôstkovanými čerešňami.
V miske zmiešame vajcia, mlieko a rozpustené (vychladnuté) maslo. Primiešame cukor, múku, vanilkový extrakt a touto tekutou zmesou zalejeme pripravené čerešne. Opatrne vložíme plech do rúry a pečieme na 180 stupňoch. Ak máte pekáč menšieho priemeru, zvoľte taký, ktorý ma vyššie okraje, aby ste cesto nepreliali. Ja som to mala úplne po okraj.
Pečieme na 180 stupňoch asi 35 – 40 minút. Ešte teplý posypeme práškovým cukrom a podávame.
Viac receptov (nielen) na chutné koláčiky nájdete v mojich knihách Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky. Objednať si ich môžete aj tu na stránke klikom na samostatnú foto vpravo hore, budete presmerovaní priamo do kníhkupectva 🙂
Pridaj komentár