CHEESECAKE S MAKOM

cheesecake s makomV sobotu som bola na workshope o fotení jedla (btw. bol super a zábery z neho ste mohli sledovať v mojich príbehoch na FB a Instagrame) nuž a svoje vedomosti som musela aplikovať hneď pri fotení nedeľného dezertu. Stavila som na klasiku, ktorú robím už niekoľko rokov a všetkým veľmi chutí. Ide teda o starší „čízkejkový“ recept, ktorý som prefotila do novej podoby. Je výborný, makové zrniečka len tak chrumkajú pod zubami a ku káve sa skvele hodí. Ak ho poznáte, napíšte mi do komentára, či vám chutí. Ak ho nepoznáte, vyskúšajte a napíšte mi váš názor tiež. Alebo mi môžete napísať aj to, či sa vám tento štýl fotky páči a teda či mal workshop nejaký efekt :-D

 

Na korpus potrebujeme:

200 g pomletých (bezlepkových) ovsených vločiek

štipku soli

50 g trstinového cukru

1 lyžička bourbon vanilky v prášku

100 g rozpusteného kokosového oleja (alebo masla)

 

Na náplň potrebujeme:

500 g krémového tvarohu

250 g ricotty

150 g trstinového cukru

1 vanilkový cukor

3 celé vajcia

2 lyžice hladkej (špaldovej/pohánkovej) múky

trošku citrónovej kôry

70 g celého maku

 

Na ozdobenie môžete použiť:

mak, ovocný cukor, ovocie, javorový sirup alebo čokoľvek iné podľa chuti

 

Tortová forma s priemerom 26 cm

cheesecake s makom

Postup na prípravu korpusu:

Vločky zomelieme nasucho v mixéri, presypeme do misky, pridáme štipku soli, vanilku, cukor a premiešame. Ak ste celiatici, použite bezlepkové ovsené vločky. Prilejeme rozpustený kokosový olej (alebo maslo) a vypracujeme do sypkej zmesi. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a zmes do nej rovnomerne natlačíme. Dáme predpekať do rúry na 180 stupňov Celzia na asi 10 minút.

 

Postup na prípravu plnky:

Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom, pridáme tvaroh, ricottu, vanilkový cukor, citrónovú kôru a mak. Dobre rozmiešame a na záver primiešame 2 lyžice špaldovej múky. Ak ste celiatici, použite bezlepkovú múku. Opäť dobre premiešame, korpus vyberieme a nalejeme naň tvarohovú hmotu. Zatrasieme, aby vyšli prípadné bublinky a dáme piecť na cca 45 minút, ohrev stiahneme, aby povrch nezhorel. Ideálne je, ak pečiete čízkejk vo vodnom kúpeli. Pečieme teda podľa potreby, kým nie je plnka pevná a okraje trošku ružové. Potom koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Ozdobíme podľa svojej chuti a fantázie.

cheesecake s makom

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár