V sobotu som bola na workshope o fotení jedla (btw. bol super a zábery z neho ste mohli sledovať v mojich príbehoch na FB a Instagrame) nuž a svoje vedomosti som musela aplikovať hneď pri fotení nedeľného dezertu. Stavila som na klasiku, ktorú robím už niekoľko rokov a všetkým veľmi chutí. Ide teda o starší „čízkejkový“ recept, ktorý som prefotila do novej podoby. Je výborný, makové zrniečka len tak chrumkajú pod zubami a ku káve sa skvele hodí. Ak ho poznáte, napíšte mi do komentára, či vám chutí. Ak ho nepoznáte, vyskúšajte a napíšte mi váš názor tiež. Alebo mi môžete napísať aj to, či sa vám tento štýl fotky páči a teda či mal workshop nejaký efekt :-D
Na korpus potrebujeme:
200 g pomletých (bezlepkových) ovsených vločiek
štipku soli
50 g trstinového cukru
1 lyžička bourbon vanilky v prášku
100 g rozpusteného kokosového oleja (alebo masla)
Na náplň potrebujeme:
500 g krémového tvarohu
250 g ricotty
150 g trstinového cukru
1 vanilkový cukor
3 celé vajcia
2 lyžice hladkej (špaldovej/pohánkovej) múky
trošku citrónovej kôry
70 g celého maku
Na ozdobenie môžete použiť:
mak, ovocný cukor, ovocie, javorový sirup alebo čokoľvek iné podľa chuti
Tortová forma s priemerom 26 cm
Postup na prípravu korpusu:
Vločky zomelieme nasucho v mixéri, presypeme do misky, pridáme štipku soli, vanilku, cukor a premiešame. Ak ste celiatici, použite bezlepkové ovsené vločky. Prilejeme rozpustený kokosový olej (alebo maslo) a vypracujeme do sypkej zmesi. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a zmes do nej rovnomerne natlačíme. Dáme predpekať do rúry na 180 stupňov Celzia na asi 10 minút.
Postup na prípravu plnky:
Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom, pridáme tvaroh, ricottu, vanilkový cukor, citrónovú kôru a mak. Dobre rozmiešame a na záver primiešame 2 lyžice špaldovej múky. Ak ste celiatici, použite bezlepkovú múku. Opäť dobre premiešame, korpus vyberieme a nalejeme naň tvarohovú hmotu. Zatrasieme, aby vyšli prípadné bublinky a dáme piecť na cca 45 minút, ohrev stiahneme, aby povrch nezhorel. Ideálne je, ak pečiete čízkejk vo vodnom kúpeli. Pečieme teda podľa potreby, kým nie je plnka pevná a okraje trošku ružové. Potom koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Ozdobíme podľa svojej chuti a fantázie.
Pridaj komentár