Tento rok sa u nás malinám skutočne darilo. A vyzerá to tak, že sa bude i cuketám. Moja záhradka je práve v období, keď maliny končia a cukety začínajú a tak sa mi podarilo zjednotiť ich do podoby tohoto dezertu alebo ak chcete – brunchu. Cuketa je chuťovo neutrálna, kam ju dáte, tam poslúcha, tak som sa rozhodla skúsiť to s ňou i na sladko vo forme lievancov. Nielen, že recept sa vydaril a chutil, nikto si cuketu ani nevšimol a čo je pre mnohých možno ešte dôležitejšie – v recepte nenájdete mlieko, pretože cuketa ho plne nahradila. Ako je to možné? No, občas sa zadarí 🙂 viac cuketovej inšpirácie nájdete aj v mojom článku.

Na 2 porcie potrebujeme:
230 g očistenej rozmixovanej cukety
2 vajcia
150 g špaldovej hladkej celozrnnej múky
štipku vanilky
1 lyžička prášku do pečiva (bez fosfátov)
Na horúce maliny potrebujeme:
1 šálku malín
2 lyžice kokosového sirupu/medu/cukru
trošku Amaretta (možné vynechať)
štipku vanilky
Na ozdobenie:
mandľové lupienky
čerstvé maliny
jogurt
mandľové maslo…
Do mixéra vložíme ošúpanú a jadierok zbavenú cuketu a rozmixujeme ju na kašu. Potom k nej pridáme 2 veľké vajcia a rozmixujeme spoločne. Pridáme múku, vanilku a prášok do pečiva a zmixujeme. Zmes necháme 20 minút postáť, aby sa všetky chute dobre prepojili. Potom smažíme na oleji (použila som kokosový) a hotové lievance ukladáme na papierový obrúsok.

Horúce maliny pripravíme tak, že do hrnca nasypeme maliny, pridáme vanilku, sladidlo, Amaretto a varíme, kým sa neodparí tekutina.
Lievance vrstvíme na seba, na každý dáme za lyžicu horúcich malín a ozdobíme podľa chuti – jogurtom, mandľovými lupienkami, malinami.
Pridaj komentár