
Cuketové recepty sa v lete zídu, však? Cukety mám na záhrade veľa aj ja, preto vymýšľam nielen slané, ale i sladké variácie. Viac cuketových receptov nájdete v tomto mojom článku. A prečo vežičky? Urodila sa mi dlhá a štíhla cuketa, pôvodne som chcela robiť klasické lodičky (cuketu prerezať na polovicu, vydlabať vnútro a naplniť), ale bola príliš neforemná. Tak som ju nakrájala na takéto hrubé kolieska, jadierka vydlabala a naplnila zmesou mäsa a quinoy. Pridala som aj fazulku, kukuricu a trošku chilli a tak mala cuketa trošku mexickejšiu príchuť. Bryndza na vrchu k tomu dokonale zapadla a doladila celé jedlo do dokonalosti 🙂
Potrebujeme:
300 g hovädzieho mäsa
½ šálky quinoy
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
soľ
trošku údenej mletej papriky
½ konzervy kukurice
½ konzervy fazule
bazalku
7 čerstvých paradajok
kúsok chilli
olej
bryndza alebo iný syr na vrch
Mäso zomelieme. Cibuľu ošúpeme a orestujeme na oleji, keď je sklovitá, pridáme mäso. Ochutíme ho soľou, paprikou a pretlačeným cesnakom. Potom pridáme ošúpané a na menšie kúsky nakrájané paradajky, bazalku a povaríme. Quinou si uvaríme zvlášť – do hrnca s vodou dáte prepláchnutú quinou a varíte asi 15 minút (podobne, ako keď varíte cestoviny). Potom zvyšnú vodu zlejte a quinou prisypte k mäsu. Zamiešame, pridáme fazuľu, kukuricu, kúsok chilli a zmes spojíme. Ochutnáme, ak treba, tak dosolíme, okoreníme a naplníme pripravené vežičky. Zapekáme na 180 stupňov asi 20 minút, potom na vrch poukladáme bryndzu a dopekáme.

Pridaj komentár