Cukety, cukiny, tekvice… názvov je veľa, podstata však zostáva rovnaká 🙂 A môžete ich skúsiť na ďalší môj spôsob… So zdravou quinoou a pohankovou múkou (alebo špaldovou ak netrpíte celiakiou) 🙂 A viete, čo je ešte skvelé? Komplet obed máte hotový bez dlhého státia pri sporáku z jedného/dvoch plechov 🙂
Potrebujeme:
cca 600 g očistenej cukety
125 g syru Grana Padano (parmezán)
100 g uvarenej quinoy (asi ⅓ šálky v surovom stave)
2 vajcia
2-3 strúčiky cesnaku
cca 100 g pohankovej múky (alebo špaldovej ak netrpíte celiakiou)
oregano
soľ
korenie
olivový olej
Ako príloha: bataty (zemiaky), kyslá smotana
Cuketu rozpolíme, vydlabeme veľké zrniečka (ak máme mladé menšie cuketky, môžeme ich spotrebovať celé) a nastrúhame alebo rozmixujeme v mixéri (nie na kašu). Posolíme a necháme postáť. Potom rukami vytlačíme prebytočnú šťavu z cukety. Pridáme postrúhaný parmezán, vajíčka, uvarenú quinou, pretlačený cesnak, zahustíme múkou (podľa toho, koľko ste odstránili šťavy, pridávajte múku postupne) a ochutíme soľou, korením a majoránom, či oreganom. Dobre premiešame a na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme lyžicou malé placky. Pokvapkáme olivovým olejom (ja som použila olej zo sušených paradajok, recept tu). Uvedené množstvo mi vyšlo na dva plechy, ktoré som piekla súčasne v rúre. Na plech k plackám sa mi zmestili aj batatové hranolčeky, ktoré su veľmi jednoduché: ošúpeme bataty (alebo klasické zemiaky), nakrájame na hranolčeky, posolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme naraz s cuketovými plackami 🙂 Podávame s kyslou smotanou (ktorú môžeme ochutiť pretlačeným cesnakom, horčicou, soľou a korením).
POZOR! Je dôležité, aby ste placky po upečení nechali trošku „vydýchnuť“, teda postáť. Syr musí trošička vychladnúť, aby sa dali placky dobre naberať.
Pridaj komentár