DOMÁCE ČOKOLÁDOVÉ MUSLI (GRANOLA) S KEŠU A BRUSNICAMI

Máme tu ďalší z receptov (nielen) pre školáka 🙂 Musli milujú malí aj veľkí. Malí preto, že je sladké a chrumkavé. Veľkí preto, že je sladké, chrumkavé, rýchlo na stole a majú pocit, že urobili niečo pre seba. To bežne v obchodných sieťach dostupné musli však býva často plné tuku a cukru, preto si radšej robím vlastné. Vydrží asi týždeň (pravda – ak ho nezjete aj skôr) a má veľa benefitov – okrem toho, že viete, aké suroviny doň dávate, aká je ich kvalita, viete si ukočírovať aj množstvo a kvalitu pridaného cukru, či tuku. Navyše jeho výroba nie je vôbec zložitá, stačí ho občas premiešať v rúre. Obsahuje zdravé cukry i tuky a v porovnaní s tým kupovaným nebudete po ňom tak rýchlo hladní. Ak použijete bezlepkové vločky, potešíte i celiatikov. Navyše – i cenovo vás granola presvedčí, že sa oplatí jej domáca verzia 🙂

imgp4923

Potrebujeme:

1 banán

1 šálku vločiek (akékoľvek obľúbené, môžu byť i bezlepkové)

1 lyžicu kokosového oleja

1 lyžicu medu (prípadne podľa chuti, ale banán i čokoláda sú sladké)

hrsť kešu orieškov

30 g rozpustenej čokolády s vyšším obsahom kakaa

hrsť sušených nesírených brusníc

imgp4931

Ja som robila granolu z trojitej dávky, takže množstvo všetkých surovín som strojnásobila. Postup je veľmi jednoduchý – banán popučíme vidličkou, pridáme vločky (najlepšie ovsené, prípadne zmes rôznych vločiek. Kedže som robila z trojitej dávky, každá šálka obsahovala iné vločky, použila som ovsené, ražné a jačmenné. Pre celiatikov predávajú špeciálne bezlepkové ovsené vločky, prípadne môžete použiť prirodzene bezlepkové vločky, napr. ryžové, pohánkové, či pšenové). Pridáme med, rozpustenú čokoládu, ktorú sme rozpustili spolu s lyžicou oleja, nasekané kešu oriešky a celú zmes dobre premiešame. Plech vystelieme papierom na pečenie a zmes naň rovnomerne rozložíme. Ak sa nám zdá, že zmes je veľmi riedka, prisypeme vločky a premiešame. Plech so zmesou vložíme do rúry a sušíme na cca 130 stupňoch asi 1-2 hodiny za občasného premiešania. Mali by sa nám vytvoriť hrudky. Potom zmes necháme dobre vychladnúť, hrudky stuhnú a až v tejto chvíli prisypeme brusnice. Premiešame, dobre vychladnuté odložíme do dózy a vychutnávame s jogurtom a ovocím 🙂 Trvanlivosť granoly záleží od vlhkosti, čím suchšia granola, tým nám dlhšie vydrží. Ak máte obavy, skladujte ju radšej v chladničke.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár