Konečne som sa dostala aj k inému kváskovému pečeniu ako chlebovému 🙂 Kváskový chlebík pečieme doma už asi 8 rokov (viac o kvásku a kváskovom chlebíku nájdete v mojom článku Príbeh chleba), no pred novinkami z kvásku som mala vždy rešpekt. Jedného dňa som sa však rozhodla, že nadišiel je ten správny čas a skúsim túto alchýmiu podstúpiť. A podarilo sa, prvá (a určite nie posledná) kvásková vianočka je na svete 🙂 Chutí úplne inak, ako tá nekvásková, bola to láska na prvý hryz 🙂
Na špaldový kvások potrebujeme:
1 lyžicu ražného kvásku
110 ml vody
110 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
Na vianočku potrebujeme:
185 g špaldového kvásku
50 ml mlieka
200 g bielej špaldovej múky
100 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
70 g cukru
¼ lyžičku vanilky
1 vajce
80 g masla
citrónová kôra z ½ citróna
hrozienka alebo brusnice (môžeme ich vopred namočiť do rumu)
Najskôr prevedieme ražný kvások na špaldový: do veľkého 0,7l pohára dáme lyžicu ražného (chlebového) kvásku a zmiešame ho s vodou a so špaldovou múkou. Necháme pri izbovej teplote vykvasiť. Ak s kváskom nebudeme pracovať hneď, dáme ho do chladničky, treba však dať pozor na to, aby sa nám neobsušil povrch (to lyžičkou odstránime), pretože by sa mohli začať tvoriť pliesne.
Keď je kvások vykvasený, dáme ho do misky, prilejeme mlieko, pridáme vajce, zmäknuté maslo, vanilku, citrónovú kôru, múky i cukor a vypracujeme mäkké a vláčne cesto. Ak chceme zakomponovať i hrozienka alebo oriešky, teraz je tá správna chvíľa. Cesto prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť (cca 4h, občas v miske premiesime). Ak nemáme čas s cestom pracovať hneď, môžeme ho nechať kysnúť aj v chladničke (cca 24 h). Potom vianočku rozdelíme na toľko častí, z koľkých ju chceme pliesť a zapletieme. Prikryjeme utierkou a necháme opäť podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov podľa potreby (cca 30 minút). Pred pečením môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom (nie je v rozpise) a posypať mandľovými lupienkami. Po upečení zase maslom, aby sa pekne leskla 🙂
7 Responses
KVÁSKOVÁ TVAROHOVÁ ŠTÓLA - Moje Jedlo
[…] to sú Vianoce ? Nemusíte ju robiť dlho vopred, je úžasná aj čerstvá ? A tak spolu s kváskovou vianočkou máte ďalšiu skvelú maškrtu na vianočný stôl. Šťastné a veselé, priatelia […]
Alexandra K.
Vyborny recept, robila som dnes rano, sprasila sa skoro cela este vlazna 🙂
moje.jedlo
Tak to sa veľmi teším, že chutila 🙂
Dáška
Zdravím,koľko hodín nechávate kvasok vykysnut? Pri chlebiku je to aj 9hodin a koľko potom hotovú vianocku podkysnut? Vďaka
moje.jedlo
Zdravím, Dáška. Je to individuálne, ale orientačne je to cca tak, ako pri chlebíku. Z cesta urobím vianočku hneď po vymiesení a potom prikrytú nechám kysnúť cca tak dlho, ako chlebík.
Dáška
Vďaka 🙂 už som dva krát robila a veľmi sa z nej tešíme,nechávam 9-12hodin a v recepte trochu menej cukru 😉
moje.jedlo
Super, teším sa 🙂