Túto fotku i návod možno poznáte z mojej knihy Moje skvelé koláčiky (odkaz na ňu nájdete na hlavnej stránke www.moje-jedlo.sk). Vanilka a vanilkový cukor jednoducho patria nielen k vianočnému pečeniu. V obchodoch dostať kúpiť vanilkový aj vanilínový cukor, rozdiel je taký, že vanilkový je vyrobený z pravej vanilky a vanilínový je len aromatizovaný ethylvanilínom, teda umelo vyrábanou látkou. Je síce oveľa lacnejší ako vanilkový cukor, no aróma a chuť sú úplne odlišné. Vanilkový cukor spoznáme tiež podľa malých čierných bodiek z vanilky. Aby sme si boli istí zložením vanilkového cukru, môžeme si ho jednoducho urobiť aj doma. Treba však upozorniť, že nemá takú istú intenzívnu vôňu, na akú sme zvyknutí pri kupovanom vanilkovom cukre.
Potrebujeme:
200 g trstinového cukru
1 – 2 kvalitné tobolky vanilky
Polovicu cukru nasypeme do uzatvárateľného pohára. Tobolku vanilky rozrežeme ostrým nožom pozdĺž na dve časti a vnútro z nej vyškrabkáme (môžeme ho použiť do pečenia). Lepšie je robiť cukor bez vnútra vanilky, inak sa stáva vlhkým. Vanilku vložíme do cukru a zasypeme zvyšnou časťou. Uzavrieme nádobu a dobre ňou zatrasieme, aby sa aróma z toboliek uvoľnila. Cukor necháme na tmavom mieste aspoň 2 týždne, je dobré každý deň ho premiešať, resp. zatriasť. Potom ho používame podľa vlastnej potreby. Po spotrebovaní cukru vanilku nemusíme vyhodiť, ale môžeme ju opakovane použiť na výrobu ďalšieho vanilkového cukru.
Pridaj komentár