JABLČNÍK ZA MREŽAMI

- 1

imgp4978

Netuším, akého priestupku sa tento neborák dopustil, ale ocitol sa za mrežami. Dôvod bude asi ten, že je véééľmi dobrý, krehký, voňavý a sladký aj bez cukru… Nuž a také veci sa teda neodpúšťajú 🙂 Urobte si ho tiež, ku kávičke a pre návštevu je ako stvorený, rozpis je na klasický veľký plech a ak náhodou z neho čosi zostane, môžete nabaliť aj deťom na desiatu do školy 🙂

imgp4977

Potrebujeme:

Na cesto:

150 g masla

410 g múky (dala som 365 g hladkej bielej špaldovej múky a 45 g pohankovej múky)

1-2 hrste múky na pomúčenie dosky

300 g gréckeho jogurtu (alebo kyslej smotany)

štipku soli

Na náplň:

1 pohár detskej výživy (ideálne domácej, recept napr. tu)

3-4 jablká

škoricu

cukor (napr. z kokosových kvetov) podľa chuti

hrozienka

rum – voliteľné (alt. voda)

vajce na potretie – voliteľné

imgp4953

Hrozienka namočíme do rumu (alebo do vody) a necháme napučať. Maslo nakrájame na menšie kúsky, pridáme múku (alebo zmes rôznych múk), štipku soli, biely grécky jogurt a vypracujeme hladké cesto. Potom bochník cesta odložíme na 10 minút do chladničky. Zatiaľ si očistíme a na plátky nakrájame jablká. Pripravené odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti, v pomere asi ¾ a ¼. Väčšiu časť vyvaľkáme na pomúčenej doske alebo ešte lepšie – na papieri na pečenie, bude sa nám ľahšie prenášať na plech.

imgp4954

Vyvaľkané cesto prenesieme aj s papierom na plech, potrieme ho domácou výživou, obložíme jablkami, zliatymi hrozienkami, posypeme cukrom a škoricou.

imgp4958

Z menšej časti cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske plát, ktorý nožom (alebo radielkom) rozkrájame na asi 1 cm široké pásiky – „mreže“.

imgp4960

Jednotlivé mriežky potom prenesieme na pripravený koláč, ak nie sme alergici, potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 20-30 minút (treba sledovať).

imgp4965

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

One Response

  1. […] JABLČNÍK ZA MREŽAMI (recept tu) […]

     

Pridaj komentár