Netuším, akého priestupku sa tento neborák dopustil, ale ocitol sa za mrežami. Dôvod bude asi ten, že je véééľmi dobrý, krehký, voňavý a sladký aj bez cukru… Nuž a také veci sa teda neodpúšťajú 🙂 Urobte si ho tiež, ku kávičke a pre návštevu je ako stvorený, rozpis je na klasický veľký plech a ak náhodou z neho čosi zostane, môžete nabaliť aj deťom na desiatu do školy 🙂
Potrebujeme:
Na cesto:
150 g masla
410 g múky (dala som 365 g hladkej bielej špaldovej múky a 45 g pohankovej múky)
1-2 hrste múky na pomúčenie dosky
300 g gréckeho jogurtu (alebo kyslej smotany)
štipku soli
Na náplň:
1 pohár detskej výživy (ideálne domácej, recept napr. tu)
3-4 jablká
škoricu
cukor (napr. z kokosových kvetov) podľa chuti
hrozienka
rum – voliteľné (alt. voda)
vajce na potretie – voliteľné
Hrozienka namočíme do rumu (alebo do vody) a necháme napučať. Maslo nakrájame na menšie kúsky, pridáme múku (alebo zmes rôznych múk), štipku soli, biely grécky jogurt a vypracujeme hladké cesto. Potom bochník cesta odložíme na 10 minút do chladničky. Zatiaľ si očistíme a na plátky nakrájame jablká. Pripravené odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti, v pomere asi ¾ a ¼. Väčšiu časť vyvaľkáme na pomúčenej doske alebo ešte lepšie – na papieri na pečenie, bude sa nám ľahšie prenášať na plech.
Vyvaľkané cesto prenesieme aj s papierom na plech, potrieme ho domácou výživou, obložíme jablkami, zliatymi hrozienkami, posypeme cukrom a škoricou.
Z menšej časti cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske plát, ktorý nožom (alebo radielkom) rozkrájame na asi 1 cm široké pásiky – „mreže“.
Jednotlivé mriežky potom prenesieme na pripravený koláč, ak nie sme alergici, potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 20-30 minút (treba sledovať).
One Response
NAJLEPŠIE JABLKOVÉ KOLÁČE - Moje Jedlo
[…] JABLČNÍK ZA MREŽAMI (recept tu) […]