Bábovka nikdy nie je zlý nápad! Ani v piatok trinásteho. Máte k tomuto „magickému“ dátumu nejakú príhodu? Ak áno, sem s ňou 🙂 A kto chce vyskúšať túto jemnú, rýchlu a jednoduchú bábovku s nastrúhaným jabĺčkom, orieškami, hrozienkami a so špaldovou múkou, ktorú nájdete aj na youtube.com, šup – šup odpisovať tento recept 🙂 A predhrievať rúru! Je taká dobrá, že sa zje na posedenie, vtedy je najlepšia. S teplým kakaom a vyloženými nohami. Alebo s horúcim čajom a dobrou hudbou v pozadí. Alebo s kávou a knihou. Alebo len tak, lebo bábovka je vždy dobrý nápad 🙂
Potrebujeme:
1 šálku bielej hladkej špaldovej múky
1 šálku celozrnnej hladkej špaldovej múky
¾ šálky trstinového cukru
1 prášok do pečiva (s vínnym kameňom)
½ šálky mletých orechov
1 škoricový cukor
1 vajce
½ šálky oleja
1 na hrubo postrúhané jablko
hrsť hrozienok
½ šálky vody (resp. podľa hustoty cesta)
hrubú múku na vysypanie formy
Bábovkovú formu potrieme olejom a vysypeme hrubou múkou. Suché suroviny, teda múku, cukor, prášok do pečiva, orechy, škoricový cukor, zmiešame dokopy. Pre nadýchanejšie cesto túto zmes môžeme preosiať. Potom pridáme mokré suroviny, teda vajce, olej, jablko s hrozienkami a na záver prilejeme vodu podľa toho, aké husté máme cesto. Zmes vylejeme do pripravenej bábovkovej formy a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 1 hodinu (čas si treba odsledovať a skúšať špáradlom). Pred koncom pečenia, kedy sa nám zdá povrch už dostatočne upečený, no vo vnútri je ešte bábovka nedopečená, môžeme prikryť vrch cesta alobalom/papierom na pečenie, aby nezhorela.
Viac inšpirácie (nielen) na jesenné maškrty nájdete aj na týchto blogoch:
Jablkové pité http://www.50arches.com/tradicny-jablkovy-kolac/
Jablkový sypaný koláč http://revedevivre.blogspot.sk/2017/10/jablkovy-sypany-kolac.html
Tekvicové muffiny http://naslasomsvojdomov.blogs
Viac inšpirácie na bábovky nájdete tu:
Recept na Makovo višňovú bábovku bez múky nájdete tu http://moje-jedlo.sk/23-tipov-sladku-desiatu/
Viac skvelých receptov nájdete v mojich knihách Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky
Pridaj komentár