Máme tu jeseň a k nej patria aj jablkové koláče. Pôvodne som mala v pláne robiť trošku iný, no na poslednú chvíľu som urobila Jablkový cheesecake, nechcela som však jablká tepelne upravovať, aby si zachovali čo najviac vitamínov. Tak som ich zvolila ako vhodnú dekoráciu v surovom stave. Čím tenšie a kratšie plátky jabĺk nakrájate, tým lepšie sa bude koláčik krájať a servírovať 🙂 Vychutnajte si babie leto 🙂
Na korpus potrebujeme:
100 g vločiek (alt. pre bezlepkovú diétu – bezlepkové vločky)
60 g hladkej špaldovej múky (alt. pre bezlepkovú diétu – pohánková múka)
40 g cukru (napr. z kokosových kvetov)
½ lyžičky bourbon vanilky v prášku
65 g masla
2 žĺtky
Na plnku potrebujeme:
250 g mascarpone
200 g creme cheese
40 g cukru (napr. z kokosových kvetov)
2 bielky
cca 3 jablká (podľa veľkosti)
hrozienka (možné vynechať)
citrónová šťava
Na karamel potrebujeme:
3 lyžice cukru
½ šálky vody
Vločky zomelieme v mixéri na múku, pridáme do misy k odváženej múke, cukru, vanilke a žĺtkom, prilejeme rozpustené (ale nie horúce) maslo a zmiešame. Tortovú formu s priemerom 26 cm si vystelieme papierom na pečenie a zmes do nej ručne natlačíme, ide to ľahko. Takto pripravený korpus dáme predpekať na 180 stupňov na asi 7 minút. Keď je predpečený, necháme ho vychladnúť a naplníme plnkou.
Suroviny na plnku, teda mascarpone, cukor, creme cheese a vanilku zmiešame a na záver k nim opatrne primiešame sneh z 2 bielkov. Zmes nalejeme na predpečený korpus a dáme piecť na asi 20 minút do rúry na 170 stupňov. Keď je koláč upečený, necháme ho vychladnúť a pripravíme si jabĺčka.
Jablká rozštvrtíme, očistíme, nakrájame na tenké (odporúčam tenučké a kratšie plátky, lepšie sa budú krájať) plátky a premiešame ich vo vode s citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Potom ich poukladáme na pripravený korpus a posypeme hrozienkami. Vyrobíme si karamel: Z 3 kopcovitých lyžíc cukru (použila som cukor z kokosových kvetov, ale môžete aj klasický biely) a ½ šálky vody vytvoríme karamel tak, že zmes zahrievame za občasného premiešania až do zhustnutia. Ak máte cukrársky teplomer, teplota karamelu by mala byť 160 stupňov, ale ja takýto vynález nemám, tak ho robím vždy len od oka. Pripravený karamel lyžičkou rozlejeme po jablkách a necháme vychladnúť.
One Response
NAJLEPŠIE JABLKOVÉ KOLÁČE - Moje Jedlo
[…] JABLKOVÝ CHEESECAKE S KARAMELOM (recept tu) […]