Túto tortu som piekla pre najvzácnejšiu osobu v mojom živote – pre moju mamu. Keďže máme jeseň, snažila som sa ju poňať takto jesenne. Blesková a pritom veľmi chutná a efektná torta 🙂 Príprava je síce rozdelená na dva dni, no v jeden deň potrebujete na jej prípravu aj s pečením hodinku a na druhý deň 10 minút 🙂 Preto je táto torta vhodná pre gazdinky, ktoré sa v deň oslavy nechcú pridlho zdržiavať prípravou, či zdobením torty 🙂 Okrem toho je bez lepku a ten slaný karamel rozhodne nevynechajte, tvorí pomyslenú čerešničku na torte 🙂
Potrebujeme:
Korpus:
6 vajec
100 g orechov
500 g gaštanového pyré
Plnka:
500 ml šľahačkovej smotany
200 g 70% čokolády
ríbezľový (alebo iný) lekvár
Slaný karamel:
70 g cukru
70 g masla
2-3 lyžice šľahačkovej smotany
2 štipky soli
Tortová forma s priemerom 26 cm
Deň 1: Upečieme si korpus. Ja som si suroviny na cesto rozdelila na dve časti a upiekla 2 korpusy. Postup je veľmi jednoduchý: 3 vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh, zo žĺtok, 1 kocky gaštanového pyré a 50 g zomletých orechov vymiešame cesto, do ktorého opatrne zakomponujeme vyšľahaný sneh. Cesto nalejeme do tortovej formy, do ktorej si na dno zacvakneme papier na pečenie a pečieme na 180 stupňoch asi 20-30 minút, resp. podľa potreby. Po upečení korpus necháme vychladnúť. Ak pečieme dva korpusy, formu pred pečením dokonale umyjeme. Upečené korpusy prikryjeme utierkou, aby neobschli.
Ak máte málo času, upečte jeden korpus z celej dávky a potom prekrojte na 2 časti.
Kým sa korpus pečie, pripravíme si parížsku šľahačku: smotanu nalejeme do hrnca, pridáme nalámanú čokoládu a za stáleho miešania ju necháme rozpustiť. Keď nám začne smotana robiť prvé bublinky, teda začne sa variť, vypneme sporák a zmes necháme dobre vychladnúť. Potom ju cez noc uskladníme v chladničke.
Deň 2: Hrniec s parížskou šľahačkou vyberieme z chladničky a šľahačom opatrne vyšľaháme hustý krém. Z korpusov odstránime papier na pečenie a začneme stavať tortu. Prvý plát položíme na podložku, potrieme ho džemom a vrstvou šľahačkového krému. Položíme naň druhý korpus a potrieme ho aj s okrajmi zvyškom krému. Tortu obložíme podľa chuti a pripravíme si slaný karamel, je to rýchly proces.
Cukor rozpustíme a stále miešame, kým nezačne karamelizovať. Potom pridáme maslo, nezľaknime sa reakcie – zasyčí, teraz miešame, aby sa tieto dve zdanlivo nesúrodé hmoty spojili. Pridáme soľ, podľa potreby šľahačkovú smotanu (čím viac smotany pridáme, tým bude karamel redší) a miešame, kým nie je hmota krásne jemná, prepojená a hladká. Takto pripravený slaný karamel nalejeme na tortu.
Hotovo 🙂 Torta je pripravená 🙂 Stačí popriať všetko najlepšie a vychutnávať 🙂
Pridaj komentár