Dnes mám pre vás úplne nový chrumkavý recept. Slaný koláč quiche je ideálny na každú príležitosť. Ja som si ho vzala so sebou do práce na obed, ale dá sa jesť aj na večeru. Je to na vás. Aj plnku si môžete dotvoriť podľa seba. Podľa toho, čo máte radi alebo podľa toho, čo máte práve v chladničke. Ja som použila baby špenát, jarnú cibuľku a figy a bolo to super. Minule som zase použila fenikel… Fantázii sa medze nekladú.
Na korpus potrebujeme:
220 g špaldovej hladkej múky
125 g zmäknutého masla
7 lyžíc studenej vody
štipku soli
Na náplň potrebujeme:
200 g ricotty
200 g Feta syra
2 celé vajcia
2 jarné cibuľky
1 balenie baby špenátu
2 lyžice oleja
3 strúčiky cesnaku
2 – 3 figy
soľ, korenie, bylinky podľa chuti
Zo zmäknutého masla, múky, štipky soli a vody vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke asi 20 minút. Potom ho rozvaľkáme a natlačíme do okrúhlej formy s priemerom 29 cm. Dáme ho predpiecť do rúry na 15 – 20 minút na 180 stupňov. Kým sa cesto predpeká, pripravíme si plnku. Na oleji orestujeme cesnak, pridáme jarnú cibuľku a špenát. Zmes dusíme, kým nie je špenát zmäknutý. V miske zmiešame ricottu, v prstoch rozmrvenú Fetu a vajcia. Pridáme špenátovú zmes a podľa potreby osolíme. Radím však opatrne, pretože Feta syr je slaný. Plnku rozotrieme na predpečený korpus a na vrch naukladáme figy (prípadne hrozno). Pečieme asi 15 – 20 minút, kým povrch koláča nie je upečený. Potom necháme vychladnúť, rozkrájame a vychutnávame.
Pridaj komentár