Kokosové ježe

Kokosové ježeTento recept mám od starej mamy a je zachytený aj v jedinečnej publikácii Recepty našich starých mám. Žiaľ, táto kniha spod môjho pera je už beznádejne vypredaná, no nezúfajte, k dispozícii sú ešte ostatné tri. Ako kompenzáciu pre všetkých, ktorí sa ku knihe nemôžu dostať ponúkam tento recept na stránkach môjho blogu:

 

Na cesto potrebujeme:

6 vajec

250 g práškového cukru

100 g kryštálového cukru

300 g hrubej múky

1 prášok do pečiva

50 g mletých orechov

2 dl horúcej vody

štipku soli

 

Na polevu potrebujeme:

240 ml mlieka

200 g kryštálového cukru

80 g kakaa

200 g masla

kokos

Kokosové ježe

Kryštálový cukor rozpustíme v širšom hrnci s hrubým dnom na karamel. Zalejeme 2 dl vody a miešame. Necháme vychladnúť.

Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a pomaly k nim prilievame vychladnutú cukrovú vodu. Vo vedľajšej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a orechy. Túto múčnu zmes potom pomaly pridávame k žĺtkom.

Z bielok a štipky soli vymiešame tuhý sneh. Ten potom postupne zľahka zapracujeme do cesta. Hotovú zmes nalejeme do plechu vystlaného papierom na pečenie, odporúčam plech s čo najväčšími rozmermi, cesta je dosť veľa. Cesto pečieme na 180 stupňoch do zlatova, potom ho necháme vychladnúť a nakrájame ho na ľubovoľné tvary – kocky, obdĺžniky.

Kým nám cesto chladne, pripravíme si krém, v ktorom budeme kocky z cesta namáčať. Do širšieho hrnčeka nalejeme mlieko, pridáme maslo, kakao a cukor a pomaly zahrievame, kým sa maslo a cukor nerozpustia. Necháme mierne vychladnúť. Do tejto zmesi potom namáčame jednotlivé kocky a tie následne obalíme v strúhanom kokose.

Kokosové ježe

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár