KOLÁČIK S KARAMELOVO MANDĽOVÝMI HRUŠKAMI

Pri tomto recepte som sa inšpirovala koláčom Tarte Tatin, čiže obráteným koláčom. Tiež som ho piekla v panvici a hoci to pri otáčaní vyzeralo všelijako (len nie vizuálne pekne), na chuti to vôbec nezanechalo žiadne stopy. A vôbec – povedzme si to na rovinu – tento koláč nie je žiadny krásavec, nech robíte čokoľvek. Keď si však predstavíte skaramelizované hrušky v kombinácii s mandľami a ricottovým krémom, ktorý má zároveň aj funkciu „zahladzovača stôp“, je to taká mňamková kombinácia, že ju určite vyskúšajte. Okrem toho som sa snažila vniesť troška „zdravého“ prostredníctvom ovsenej múky. To aby som nemala až také výčitky kvôli tomu karamelu, hoci sú v celom koláči použité len 2 lyžice cukru 🙂

Na korpus potrebujeme:

90 g ovsenej múky

60 g celozrnnej špaldovej hladkej múky

½ lyžičky prášku do pečiva (s vínnym kameňom)

1 vajce

40 g zmäknutého masla

 

Na karamelovo mandľové hrušky potrebujeme:

2 lyžice cukru (trstinového alebo kokosového)

1 lyžička škorice (alebo škoricový cukor, potom však stačí použiť 1 lyžicu cukru)

asi 3 hrušky

2 dcl vody

80 mletých mandlí

 

Na ricottový krém potrebujeme:

3 lyžice ricotty (alebo viac)

3 lyžice bieleho jogurtu (alebo viac)

pár kvapiek vanilkového extraktu (alebo vanilku)

 

Plech/panvica/pekáč s priemerom 26 cm

Najskôr si urobíme cesto, bude chvíľu stáť v chladničke. Z ovsenej múky (alebo na múku zomleté ovsené vločky), špaldovej múky, prášku do pečiva, vajíčka a zmäknutého masla vypracujeme cesto a odložíme do chladničky.

V panvici, ktorá môže ísť do rúry (napr. s odnímateľnou rúčkou alebo celoliatinová) si dáme rozpustiť cukor. Moja panvica bola liatinová a mala priemer 26 cm. Do rozpusteného cukru vložíme hrušky zbavené jadrovníka (šupu som ponechala, aby hrušky držala pokope), premiešame, cukor sa „zrazí“, ale prilejeme vodu, prisypeme škoricu, prikryjeme panvicu a necháme cukor rozpustiť. Zároveň sa mierne podusia aj hrušky. Dusíme asi 10 minút, potom hrušky vareškou rozmiestnime dokola, prisypeme mleté mandle (pokojne na hrubo) a prekryjeme cestom, ktoré sme si vyvaľkali na doske do tvaru kruhu na priemer našej panvice. S cestom sa trošku horšie pracuje (v porovnaní napr. s lístkovým cestom), treba trpezlivosť, ale výsledok stojí za to. Cesto uložíme na hrušky a vidličkou ho poprepichujeme. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 20 – 30 minút. Potom pekáč vyberieme von a necháme trošku vychladnúť, POZOR – KARAMEL JE VEĽMI HORÚCI. Vhodnou vareškou (odporúčam ohybnú, ideálne silikónovú) uvoľníme hrušky od dna, na pekáč priložíme veľkostne vhodný tanier a koláč otočením preklopíme na tanier. Ak sa nám koláč nevyklopí celý, nevadí, hrušky preložíme ručne. Podávame s ricottovým krémom. Ten si urobíme jednoducho tak, že zmiešame ricottu, jogurt a vanilku. Na tanieri môžeme posypať škoricou.

TIP: Panvica sa v tomto recepte používa preto, aby sme nemuseli prekladať horúci karamel. Ak však vhodnú panvicu nemáte, pri veľkej opatrnosti (karamel je veľmi hodúci) môžete karamel aj s hruškami preložiť do vhodnej zapekacej nádoby (ideálne zahriatej, aby karamel pri dotyku so studenou plochou nestuhol) a pokračovať ďalej podľa postupu – teda posypať mandľami, priložiť cesto a piecť.

Viac skvelých letných receptov nájdete v ebooku Najlepšie letné recepty.

Ak máte radšej knihy, siahnite po mojich dvoch knihách Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky. Objednať si ich môžete tu.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár