Máte radi jablkové koláče? Tak tento určite vyskúšajte. Je rýchly, jednoduchý a šťavnatý. A dali by sa mu pripísať aj iné superlatíva, ale tie už nechám na vás. Tento koláčik patrí k mojim obľúbeným už od detstva, preto som ho v pôvodnej verzii zaradila aj do knihy Recepty našich starých mám a v zdravšej verzii ho zase nájdete v knihe Moje skvelé jedlo. Nech sa páči, vyskúšajte.
Potrebujeme:
250 g špaldovej krupice (alebo klasickej detskej)
100 g trstinového cukru
2 lyžičky škorice
½ prášku do pečiva
1 vajce
200 g masla
250 g tvarohu
½ lyžice vanilky
400 g jabĺk
2 lyžice Zlatého klasu
orechy podľa chuti
hrsť hrozienok
Do misky nasypeme suché suroviny, teda krupicu, 70 g cukru, lyžičku škorice a pol prášku do pečiva (používam bezfosfátový). Zamiešame a pridáme celé vajce a 200 g zmäknutého masla. Vypracujeme bochník cesta, ktorý dáme odpočívať bokom (do chladničky).
Pripravíme si tvarohovú plnku: 250 g hrudkovitého tvarohu zmiešame so zvyšným cukrom (30 g), ½ lyžicou vanilky a s hrozienkami. Vidličkou zmiešame a odložíme bokom.
Pripravíme si jablkovú plnku: jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Pridáme škoricu, Zlatý klas a zamiešame.
Dve tretiny cesta roztlačíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Forma má priemer 26 cm. Pridáme tvarohovú vrstvu, jablkovú vrstvu, posypeme orechmi a zvyšným cestom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 – 25 minút. Po upečení môžeme posypať cukrom a podávame s dobrou kávou alebo s čajom.
Pridaj komentár