Mám rada jeseň, pretože práve na jeseň dozrievajú hokkaido tekvičky. A tie ja zbožňujem. Na slano i na sladko, v akejkoľvek podobe. Na jeseň „fičia“ aj rôzne kačacie, či husacie hody, človeku len slinky tečú… Ak nie ste tento typ stravníka, pokojne sa inšpirujte touto odľahčenou dobrotou. Na recepte som spolupracovala s Borges a použila som v ňom hneď tri typy olivového oleja – na tepelnú úpravu, s ovocným podtónom i extra panenský.
Potrebujeme (pre 2 osoby):
2 ks kuracích stehien
1 citrón
asi 6 lyžíc olivového oleja BORGES Extra Mild na tepelnú úpravu
soľ
korenie
Na hokkaido pyré:
1 väčšiu hokkaido tekvicu
2 lyžice Extra panenského olivového oleja BORGES
štipku soli
Na bazalkové pesto:
menšiu misku bazalkových listov
olivový olej BORGES Fruity podľa potreby
štipku soli
2 lyžice píniových orieškov
Kurča umyjeme, posolíme, okoreníme a vložíme do pekáča. Pokvapkáme citrónom (pozor na zrniečka) a olivovým olejom. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov na asi 40 minút. Spolu s kurčaťom môžeme piecť i umytú, vydlabanú tekvicu (stačí rozkrojiť na polovicu, vydlabať vnútro a dať piecť. Tekvicu netreba šúpať.). Kým sa nám všetko pečie, pripravíme si pesto: do mixovacej nádoby vložíme bazalku, píniové oriešky, olivový olej a rozmixujeme na kašu. Preložíme do uzatvárateľného pohára, zalejeme olejom po povrch a uskladňujeme v chladničke (aj niekoľko dní).
Keď je tekvica upečená, rozmixujeme ju ponorným mixérom spolu so soľou a olivovým olejom na pyré. Naservírujeme na tanier, pridáme upečené kuracie stehno, lyžičku pesta a podávame 🙂
Pridaj komentár