KVÁSKOVÉ ROŽKY Z RK a LM

- 2

Kváskové rožky

Ten, kto pečie z kvásku vie, aké benefity tento zázrak poskytuje. Chlieb pečiem už dlho, no na rožky som si chcela nájsť čas. Teraz, v čase karantény, prišlo aj na ne. A zistila som, že to vôbec nie je také náročné, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Recepty tu nájdete dva – jeden je z ražného kvásku, druhý z kvásku Lievito madre. Skúste a dajte mi vedieť, ako sa vám podarili 🙂

 

Rožky z ražného kvásku:

Na rozkvas potrebujeme:

150 g hladkej pšeničnej múky

150 ml vody

1 lyžica ražného kvásku

 

Všetko spolu zmiešame, prikryjeme fóliou alebo neprievzdušným vrchnákom a necháme na linke odpočívať 9-12 hodín, najlepšie cez noc. Ak ešte kvások nemáte alebo hľadáte recept na chlieb bez rozkvasu, kliknite sem.

 

Potom k rozkvasu pridáme:

360 g hladkej múky

30 g kryštálového cukru

10 g soli

a v 150 ml teplého mlieka rozpustených 50 g masla

Kváskové rožky

Túto hmotu spolu zmiešame na nelepivý bochník, ak treba, podľa potreby dolejeme mlieko alebo dosypeme múku – každá múka má inú savosť, preto treba počítať s tým, že recept nie je úplne presný. Misu opäť prikryjeme fóliou alebo neprievzdušným vrchnákom a necháme nakysnúť na dvojnásobok. Trvá to cca 4 – 5 hodín. Potom bochník vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 8 častí. každú časť vyvaľkáme a zatočíme rohlíky. Tie ukladáme na plech, prikryjeme fóliou a necháme podkysnúť. Potom ich potrieme bielkom a posypeme makom alebo sézamom – podľa chuti. Ak chceme rožky bez posypu, netreba ich ničím potierať. Pečieme na 180 stupňoch cca 15 minút, resp. kontrolujeme, v akom sú stave a prispôsobíme si dĺžku pečenia. Nech sa vám vydaria, priatelia 🙂

 

Rožky z Lievito Madre:

Na rozkvas: 150 g hladkej múky 00 extra

100 g lievito madre

100 g vody

 

Všetko zmiešame a necháme najlepšie cez noc pod fóliou odpočívať. Na druhý deň ráno pridáme:

200 g pšeničnej hladkej chlebovej múky T650

150 g pšeničnej hladkej múky 00 extra

165 g vody

45 g mäkkého masla

10 g soli

10 g cukru

 

Všetko spolu premiešame a necháme kvasiť, kým cesto nezdvojnásobí objem. Potom ho rozdelíme na 12 častí, každá bude vážiť cca 80 g. Prikryjeme ich fóliou a necháme podkysnúť asi 30 – 40 minút. Potom každý bochník rozvaľkáme na pomúčenej doske a stočíme čo najtesnejšie do rožka. Ukladáme ich „uškom“ nadol, aby sa nám pri pečení neodcerovali. Pečieme na 250 stupňoch 10 minút, potom stiahneme na 200 stupňov a dopekáme do ružova. Jednu várku som potrela olivovým olejom, ale veľký rozdiel vo finále som nezaregistrovala.

 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

2 Responses

  1. Adriana
    | Odpovedať

    Piekli ste so zaparením?

     
    • moje.jedlo
      | Odpovedať

      nie, nepečiem so zaparou.

       

Pridaj komentár