Ten, kto pečie z kvásku vie, aké benefity tento zázrak poskytuje. Chlieb pečiem už dlho, no na rožky som si chcela nájsť čas. Teraz, v čase karantény, prišlo aj na ne. A zistila som, že to vôbec nie je také náročné, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Recepty tu nájdete dva – jeden je z ražného kvásku, druhý z kvásku Lievito madre. Skúste a dajte mi vedieť, ako sa vám podarili 🙂
Rožky z ražného kvásku:
Na rozkvas potrebujeme:
150 g hladkej pšeničnej múky
150 ml vody
1 lyžica ražného kvásku
Všetko spolu zmiešame, prikryjeme fóliou alebo neprievzdušným vrchnákom a necháme na linke odpočívať 9-12 hodín, najlepšie cez noc. Ak ešte kvások nemáte alebo hľadáte recept na chlieb bez rozkvasu, kliknite sem.
Potom k rozkvasu pridáme:
360 g hladkej múky
30 g kryštálového cukru
10 g soli
a v 150 ml teplého mlieka rozpustených 50 g masla
Túto hmotu spolu zmiešame na nelepivý bochník, ak treba, podľa potreby dolejeme mlieko alebo dosypeme múku – každá múka má inú savosť, preto treba počítať s tým, že recept nie je úplne presný. Misu opäť prikryjeme fóliou alebo neprievzdušným vrchnákom a necháme nakysnúť na dvojnásobok. Trvá to cca 4 – 5 hodín. Potom bochník vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 8 častí. každú časť vyvaľkáme a zatočíme rohlíky. Tie ukladáme na plech, prikryjeme fóliou a necháme podkysnúť. Potom ich potrieme bielkom a posypeme makom alebo sézamom – podľa chuti. Ak chceme rožky bez posypu, netreba ich ničím potierať. Pečieme na 180 stupňoch cca 15 minút, resp. kontrolujeme, v akom sú stave a prispôsobíme si dĺžku pečenia. Nech sa vám vydaria, priatelia 🙂
Rožky z Lievito Madre:
Na rozkvas: 150 g hladkej múky 00 extra
100 g lievito madre
100 g vody
Všetko zmiešame a necháme najlepšie cez noc pod fóliou odpočívať. Na druhý deň ráno pridáme:
200 g pšeničnej hladkej chlebovej múky T650
150 g pšeničnej hladkej múky 00 extra
165 g vody
45 g mäkkého masla
10 g soli
10 g cukru
Všetko spolu premiešame a necháme kvasiť, kým cesto nezdvojnásobí objem. Potom ho rozdelíme na 12 častí, každá bude vážiť cca 80 g. Prikryjeme ich fóliou a necháme podkysnúť asi 30 – 40 minút. Potom každý bochník rozvaľkáme na pomúčenej doske a stočíme čo najtesnejšie do rožka. Ukladáme ich „uškom“ nadol, aby sa nám pri pečení neodcerovali. Pečieme na 250 stupňoch 10 minút, potom stiahneme na 200 stupňov a dopekáme do ružova. Jednu várku som potrela olivovým olejom, ale veľký rozdiel vo finále som nezaregistrovala.
2 Responses
Adriana
Piekli ste so zaparením?
moje.jedlo
nie, nepečiem so zaparou.