Spríjemniť si večer dobrým jedlom niekde vonku pri pohári vína s priateľmi veru nikdy nemôže byť zlý nápad. V lete sa na túto príležitosť hodí focaccia (fokáča), čo je vlastne plochý taliansky chlieb štruktúrou podobný cestu na pizzu. Taliani ho pečú veľmi jednoducho – s olivovým olejom, rozmarínom alebo len so soľou. Môže slúžiť ako predjedlo spolu s rôznymi šunkami, zeleninou, či s olivami. Ja som focacciu urobila s čerstvými paradajkami, mozarelou, olivami a rozmarínom a zjedla sa kozmickou rýchlosťou :)
Na cesto potrebujeme:
300 ml vlažnej vody
½ kocky droždia
1 lyžičku cukru
250 hladkej celozrnnej spaldovej múky
250 g hladkej bielej špaldovej múky
½ lyžičky soli
5 lyžíc olivového oleja
Na obloženie potrebujeme:
paradajky
olivy
mozarelu
rozmarín
olivový olej
cesnak
Z vlažnej vody, lyžice cukru a droždia vypracujeme kvások. Necháme ho nakysnúť, zatiaľ si v miske zmiešame oba druhy múky a soľ. Pridáme nakysnutý kvások, prilejeme olej a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme pod utierkou kysnúť asi 20 minút (v chladnejšej miestnosti aj dlhšie). Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie a cesto naň roztlačíme. Palcom doň urobíme jamky, aby sme sa zbavili prebytočných bubliniek.
V miske pretlačíme cesnak a zmiešame ho s olivovým olejom, množstvo cesnaku podľa svojej chuti. Touto zmesou potrieme pripravené cesto na focacciu. Obložíme ho rajčinami, olivami, plátkami mozarely, rozmarínom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 10 – 15 minút, resp. kým nie je cesto upečené.
Podávame s priateľmi 🙂
Vyskúšajte aj tieto recepty
4 Responses
Lucia
A kam ide ta druha polovica drozdia prosim?
moje.jedlo
Na toto množstvo múky úplne postačuje len polovica droždia, tú druhú môžete použiť do iného receptu 🙂
Petra
Na aky velky plech ste prosim robili?
moje.jedlo
na klasický velký plech