LETNÁ FOCACCIA ZO ŠPALDOVEJ MÚKY

- 4

focacciaSpríjemniť si večer dobrým jedlom niekde vonku pri pohári vína s priateľmi veru nikdy nemôže byť zlý nápad. V lete sa na túto príležitosť hodí focaccia (fokáča), čo je vlastne plochý taliansky chlieb štruktúrou podobný cestu na pizzu. Taliani ho pečú veľmi jednoducho – s olivovým olejom, rozmarínom alebo len so soľou. Môže slúžiť ako predjedlo spolu s rôznymi šunkami, zeleninou, či s olivami. Ja som focacciu urobila s čerstvými paradajkami, mozarelou, olivami a rozmarínom a zjedla sa kozmickou rýchlosťou :)

Na cesto potrebujeme:

300 ml vlažnej vody

½ kocky droždia

1 lyžičku cukru

250 hladkej celozrnnej spaldovej múky

250 g hladkej bielej špaldovej múky

½ lyžičky soli

5 lyžíc olivového oleja

 

Na obloženie potrebujeme:

paradajky

olivy

mozarelu

rozmarín

olivový olej

cesnak

 

Z vlažnej vody, lyžice cukru a droždia vypracujeme kvások. Necháme ho nakysnúť, zatiaľ si v miske zmiešame oba druhy múky a soľ. Pridáme nakysnutý kvások, prilejeme olej a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme pod utierkou kysnúť asi 20 minút (v chladnejšej miestnosti aj dlhšie). Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie a cesto naň roztlačíme. Palcom doň urobíme jamky, aby sme sa zbavili prebytočných bubliniek.

V miske pretlačíme cesnak a zmiešame ho s olivovým olejom, množstvo cesnaku podľa svojej chuti. Touto zmesou potrieme pripravené cesto na focacciu. Obložíme ho rajčinami, olivami, plátkami mozarely, rozmarínom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 10 – 15 minút, resp. kým nie je cesto upečené.

focaccia

Podávame s priateľmi 🙂

Vyskúšajte aj tieto recepty

PIZZA Z POLENTY S ZOTTARELOU (bez lepku)

CESTOVINY S PESTOM

SLANÉ SYROVÉ SLIMÁKY

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

4 Responses

  1. Lucia
    | Odpovedať

    A kam ide ta druha polovica drozdia prosim?

     
    • moje.jedlo
      | Odpovedať

      Na toto množstvo múky úplne postačuje len polovica droždia, tú druhú môžete použiť do iného receptu 🙂

       
  2. Petra
    | Odpovedať

    Na aky velky plech ste prosim robili?

     
    • moje.jedlo
      | Odpovedať

      na klasický velký plech

       

Pridaj komentár