LETNÁ SLANÁ GALETTKA

Určite ste si všimli, že milujem pečenie. Asi preto je na mojom blogu oveľa viac receptov na koláčiky ako na klasické jedlá. Povedala som si, že je načase trošku zmeniť smer a tak som síce opäť piekla, ale čosi slané. Výbornú letnú galettku, ktorej neodoláte ani na jar. Cesto je veľmi jednoduché a nepotrebujete naň veľa surovín, plnku si môžete pokojne prispôsobiť a doladiť podľa vlastnej chuti. Ja som urobila syrovú s cuketou a paradajkami, ale pokojne môžete urobiť i so špenátom a ricottou, či baklažánovo mozzarelovú. Je to na vás. A môžete ju robiť i na sladko, ako ja v tomto alebo v tomto recepte. Tak, na akú kombináciu máte chuť?

Potrebujeme:

Na cesto:

100 g hladkej celozrnnej špaldovej múky

80 g hladkej bielej špaldovej múky

125 g zmäknutého masla

štipku soli

Na náplň:

hrsť špenátu

pár plátkov údeného syra

½ cukety

paradajky

parmezán na posypanie a bylinky na ozdobenie

 

 

Z múk, štipky soli a zmäknutého masla vypracujeme guľôčku cesta, ktorú zabalíme do mikroténového vrecka a necháme asi hodinku – dve odležať v chladničke. Potom ju vyberieme a necháme ešte 10 – 15 minút odpočívať pri izbovej teplote, aby maslo v ceste opäť zmäklo a dalo sa s ním pracovať.

Na papieri na pečenie prstami alebo valčekom vypracujeme okrúhlu placku. Do jej stredu dáme špenát, prikryjeme syrom, pridáme cuketu nakrájanú na kolieska a paradajky. Okraje opatrne nadvihneme a zavinieme a dáme piecť do rúry na 180 stupňov na asi 15 minút. Záleží od rúry, treba to sledovať.

 

Recept na Mrkvovú galettku v 2 verziách (s lepkom i bez) nájdete tu. Recept na Jahodovo rebarborovú galettku nájdete tu.

Galettku necháme vychladnúť a potom pokrájame. Ozdobíme strúhaným parmezánom a bylinkami. Podávame teplé alebo studené. Galetku si so sebou môžete vziať i do práce.

 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár