Recept na linecké 3-2-1 určite poznáte. Ide o pomer múky (300g), masla (200g) a cukru (100g). Pridáva sa ešte žĺtok, vanilka a citrónová kôra. Rozhodla som sa, že tento rok u nás budú Vianoce tradičné s malým kúskom netradičného. Bude to vyzerať asi tak, ako pri týchto lineckých. Klasický a rokmi overený recept ozvláštnim niečím zaujímavým, aby to nebola až taká nuda. V tomto prípade som do polovice cesta pridala mletý mak, ktorý v ceste urobil zaujímavú textúru. A ako to celé chutí môžete okúsiť na vlastnom jazýčku, ak sa rozhodnete recept vyskúšať. A to vám odporúčam všetkými desiatimi. Ak sa obávate maku, pokojne ho vynechajte, recept je stará klasika a je dobrý tak, ako je. Aj s cestom sa pracuje výborne. Stačí dodržať uvedený pomer.
Potrebujeme:
300 g hladkej špaldovej múky
200 g masla
100 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
štipka citrónovej kôry
3 lyžice mletého maku (na celú dávku)
1 žĺtok
Na ozdobenie:
lekvár, cukor
Do misy preosejte múku, cukor a pridajte na kocky nakrájané tuhé maslo. Prisypte vanilkový cukor, pridajte 1 žĺtok a štipku citrónovej kôry. Rukou vypracujte cesto, zo začiatku to môže ísť ťažšie, ale vďaka teplu ruky začne maslo pomaly mäknúť a cesto bude poddajnejšie. V tejto fáze môžete prisypať i mak a dobre všetko prehnietiť. Vypracujte bochník, odložte ho do mikroténového vrecka a dajte do chladničky na 24h.
Na druhý deň cesto vyberte aspoň 30 minút predtým, ako s ním budete chcieť pracovať. Pomúčte pracovnú dosku a pomaly začnite cesto hnietiť, aby zmäklo a lepšie sa s ním pracovalo. Potom ho vyvaľkajte na 3mm hrúbku a vykrajujte ľubovoľné tvary. Vykrojené koláčiky potom preložte na papier na pečenie a nechajte 10 minút postáť. Potom vložte plech s koláčikmi do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečte doružova.
Nechajte dobre vychladnúť a potom zlepujte. Na záver posypte práškovým cukrom.
Viac skvelých vianočných receptov nájdete tu:
Pridaj komentár