Neviem si predstaviť leto bez marhúľ… Je to moje obľúbené ovocie, na ktoré sa teším celý rok. Čerstvé marhule nenahradia ani tie zavárané a ani ten najlepší babkin džem, jednoducho marhule musia byť 🙂 Sú ako malé slniečka, ktoré ma dobíjajú energiou. A tak k letu patria aj marhuľové knedličky alebo po našom – gule.
Použila som klasické zemiakové cesto, využila som tak zemiaky, ktoré zostali po obede a bolo mi ich ľúto vyhodiť. Takto sa krásne a chutne spotrebovali. Tento recept je vhodný aj pre tých, ktorí nemôžu mliečne produkty. V mojej knižke Moje skvelé jedlo však nájdete aj jednoduchý recept na knedličky z tvarohového cesta, ktoré môžete naplniť napríklad jahodami, či slivkami. A tiež zamraziť na „horšie časy“, rovnako, ako aj tieto zemiakové. Recept dokonca nájdete aj na blogu tu.
Na 12 ks potrebujeme:
12 marhúľ bez kôstky (môžeme použiť aj slivky, či iné ovocie)
cca300 g uvarených zemiakov
cca 4 kopcovité lyžice špaldovej múky
1 vajce
štipka soli
Na posýpku:
mak, orechy, tvaroh alebo opražená strúhanka, cukor podľa chuti, prípadne maslo.
Uvarené zemiaky popučíme pučidlom, pridáme vajce, štipku soli a po lyžiciach múku. Múku pridávame po troche preto, aby cesto malo len takú konzistenciu, že pojme múku a zároveň nebude priveľmi tuhé. Použila som bielu špaldovú múku.
Z pripraveného cesta po troške trháme a obalíme v ňom odkôstkovanú marhuľu (alebo iné ovocie). Vložíme do vriacej osolenej vody a varíme, kým knedlička nevypláva na povrch. Po vyplávaní necháme ešte 2 – 3 minútky povariť.
Hotové knedličky vyberieme, posypeme posýpkou, môžeme preliať rozpusteným maslom (ak nemáme intoleranciu) a vychutnávame.
Viac skvelých receptov nájdete v mojich knihách (objednáte klikom na vybranú knihu priamo na tejto stránke vpravo hore alebo v časti MOJE KNIHY)
Pridaj komentár