Poznáte medový krémeš? Rozhodla som sa ho urobiť po prvý raz. Veľká noc mi prišla ako fajn príležitosť, aj keď tento rok je trošku iná. Nič sa ale nemení na tom, že sviatky treba poriadne osláviť a dopriať si aj nejaké tie dobroty. Spísala som pre vás recept na tú našu dobrotu. Želám vám požehnané sviatky.
Na cesto potrebujeme:
320 g hladkej múky (plus na podsypávanie)
100 g práškového cukru
2 PL rumu
2 celé vajcia
2 PL medu
1 čl prášok do pečiva
50 g zmäknutého masla
Na žltý krém potrebujeme:
1 l mlieka
2 žĺtky
2 vanilkové pudingové prášky
4 PL polohrubej múky
150 g práškového cukru
2 PL rumu
200 g zmäknutého masla
Na šľahačkový krém potrebujeme:
500 ml šľahačkovej smotany (33%)
2 stužovače šľahačky
Najskôr si pripravíme 2 pláty: Do misky nasypeme múku, cukor, prášok do pečiva, zmiešame. Pridáme vajcia, maslo, med a rum. Vypracujeme guľôčku cesta, ktorú rozdelíme na 2 rovnaké časti. Každú z nich vyvaľkáme na papieri na pečenie, ktorý podsypeme múkou, aby sa cesto nelepilo. Vyvaľkaný plát presunieme na otočený plech a pečieme na 170 stupňov asi 7 minút. Takto postupujeme aj s druhou polovicou cesta. Upečieme približne rovnaké medové pláty. Necháme ich vychladnúť a potom ich plníme.
¾ litra mlieka vylejeme do hrnca a rozmiešame v ňom vajíčka. Dáme pomaly variť. Do zvyšnej štvrtiny mlieka nasypeme pudingové prášky, múku a dobre rozmiešame. Potom túto zmes postupne prilievame do horúceho mlieka a uvaríme hustý puding. Necháme ho vychladnúť, občas premiešame. Keď je puding vychladnutý, vo vedľajšej miske vymiešame maslo s cukrom. Postupne k maslu pridávame po lyžiciach uvarený a vychladnutý puding. Vymiešame ľahký krém, ktorý potom nanesieme na korpus.
Vychladnutú šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom šľahačky. Potom natrieme na pudingový krém. Priklopíme druhým plátom a necháme zachladiť aspoň 12 hodín v chladničke. Horný plát zmäkne a zachladený sa bude dobre krájať. Potom posypeme cukrom a podávame.
Pridaj komentár