Hoci jeden jablkový mriežkovaný koláč na blogu nájdete, tento raz som pripravila recept do okrúhlej formy a tiež som trochu pozmenila suroviny. Je krehký a jemný, taký, že jeden kúsok vám stačiť nebude. Miniete i padané jabĺčka a môžete pridať aj orechy a hrozienka. Škorica je nevyhnutná 🙂
Na cesto potrebujeme:
350g hladkej múky
štipka soli
200g masla
4 PL studenej vody
Na plnku potrebujeme:
6 veľkých jabĺk
1 škoricový cukor
lyžička škorice
Na potretie:
vaječný bielok
V miske zmiešame maslo, múku, štipku soli a po častiach pridáme i studenú vodu. Vymiesime drobivé cesto, ktoré sa postupne spojí do jednej guľky. Guľu rozdelíme na 2 časti – jednu väčšiu (na korpus) a jednu menšiu (na mriežku). Prikryjeme fóliou, aby cesto neobschlo a dáme na hodinku do chladničky. Po hodinke cesto vyberieme a necháme pri izbovej teplote postáť asi 30 minút, aby maslo povolilo. Za ten čas si pripravíme plnku – asi 6 jabĺk očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme škoricu, škoricový cukor a zamiešame.
Väčšiu časť cesta rozvaľkáme valčekom a prenesieme do formy. Navrstvíme jablkovú plnku, môžete pridať i posekané orechy a hrozienka. Menšiu časť cesta rozvaľkáme a narežeme na pásiky. Na jablkovú plnku položíme mriežku. Mriežku po povrchu potrieme bielkom a dáme piecť na 180 stupňov na asi 30 minút. Potom koláč vyberieme a necháme vychladnúť.
Pridaj komentár