Svieža, ľahká, nadýchaná a chuťovo veľmi dobrá a zaujímavá. Taký je nový recept na bábovku z mojej kuchyne. Taký jesenný recept s tajnou ingredienciou – s fialovou mrkvou. Ak na takú nenatrafíte, nezúfajte a použite klasickú oranžovú. Na konci článku nájdete ďalšie 3 tipy na mrkvové koláče. K maku sa mi hodia aj hrozienka, no nemala som ich po ruke, tak som použila sušené višne. Poviem vám – výborná voľba. Osviežili a dodali chuť. Bábovka je hrnčeková a zvládnete ju raz dva. Vyskúšate?
Potrebujeme:
¾ šálky trstinového cukru
3 vajcia
½ šálky oleja
1 šálka celozrnnej špaldovej hladkej múky
1 šálka polohrubej špaldovej múky
1 lyžička škorice
1 prášok do pečiva (bezfosfátový)
½ šálky mletého maku
¾ šálky mlieka
2 veľké mrkvy (ja som použila fialovú, ale pokojne dajte oranžovú)
olej na vymazanie formy
hrubá múka (alebo krupica) na vysypanie bábovkovej formy
2 hrste sušených višní (alebo hrozienok, či sliviek)
Pripravíme si 3 misy. Do jednej nastrúhame mrkvu najemno. Do druhej dáme múku, škoricu, prášok do pečiva, mak a dobre zamiešame. V tretej – najväčšej – vyšľaháme celé vajcia s cukrom, potom postupne prilievame olej. Keď je zmes vyšľahaná, pridávame po častiach na striedačku mrkvu, obsah druhej misky a mlieko. Miešame, kým sa neminú všetky suroviny a nemáme vypracované hladké cesto. To potom nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Na vrch nasypeme sušené ovocie a pozatláčame ho jemne pod povrch cesta, aby v rúre neobhorelo. Bábovku vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme minimálne hodinu – po hodine skontrolujeme dlhým špáradlom a ak sa naň ešte lepí cesto, pečieme ďalej. Ja som moju piekla 80 minút. Potom necháme 7 minút vychladnúť, jemne uvoľníme bábovku od cesta, položíme na formu tanier a bábovku preklopíme. Podávame s dobrou kávou.
Viac receptov s mrkvou nájdete tu:
Pridaj komentár