MRVENÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ

Poznáte strúhaný tvarohový koláč? Tak toto je takmer presne to isté, akurát v lenivej verzii bez strúhania. Ako vždy, aj za týmto receptom stojí príbeh…. Môj syn oslavoval meniny a ja som si už dávno robila chuť na strúhaný tvarožník (ktorý mimochodom v klasickej „starobabičkovskej“ verzii nájdete v mojej knihe Recepty našich starých mám a vo „fit“ verzii s ovsenými vločkami v mojej knihe Moje skvelé koláčiky) Kúpila som tvaroh, zamiesila cesto, no v tom mi zazvonil telefón. Volal mi manžel, že sa zo služobky vracia skôr a tak stihneme nášmu oslávencovi kúpiť aj vysnívaný darček – bicykel s prehadzovačkou. Nebol teda veľmi čas na chladenie cesta, na oko sa mi videlo celkom fajn, tak som to teda riskla – polovicu som namrvila na spodok tortovej formy, potrela ho tvarohovou plnkou a vrch opäť posypala mrveným cestom. Dala piecť a fungovalo to úplne perfektne. Okrem toho, že som ušetrila nejaký čas (kým by sa schladilo), ušetrila som si neporiadok v kuchyni, ktorý pri strúhaní nevyhnutne vznikne. Použila som kombináciu špaldovej celozrnnej a pohánkovej múky, ak pohánkovú nemáte, pokojne urobte celý koláč z jedného druhu múky. Je výborný, vzala som si z neho kúsoček i do roboty na desiatu… 

Na kakaový korpus potrebujeme:

290 g múky (použila som 75 g pohánkovej a 215 g špaldovej hladkej celozrnnej múky)

90 g cukru

1 vanilkový cukor

2 lyžice kakaa

1 lyžička prášku do pečiva

2 žĺtky

170 g masla

Na tvarohovú plnku potrebujeme:

500 g tvarohu (použila som 250 g hrudkovitého a 250 g krémového)

2 lyžice cukru

1 vanilkový cukor

hrsť hrozienok

sneh z 2 bielok

Tortová forma s priemerom 26 cm

Najskôr zmiešame suché suroviny: múku, cukor, vanilkový cukor, kakao, prášok do pečiva a potom pridáme zmäknuté maslo a žĺtky. Ak nemáte pohánkovú múku, pokojne celý koláč urobte zo špaldovej alebo aj z pšeničnej múky. Prstami vypracujeme sypanú hmotu, ktorej polovicu (alebo aj viac ako polovicu) nasypeme na spodok tortovej formy (ktorú som si vystlala papierom na pečenie) a natrieme na ňu tvarohovú hmotu.

Tvarohovú hmotu urobíme tak, že zmiešame tvarohy s cukrom, vanilkovým cukrom a vyšľahanými bielkami na tuhý sneh. Natrieme na kakaový namrvený korspus, posypeme hrozienkami (ak nemáte radi hrozienka, pokojne ich vynechajte) a posypeme druhou, zvyšnou časťou kakaovej hmoty. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov na asi 30 – 40 minút, resp. keď je tvaroh tuhý a netrasie sa. Koláč vyberieme z rúry, necháme ho vychladnúť a potom podávame.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár