Poznáte strúhaný tvarohový koláč? Tak toto je takmer presne to isté, akurát v lenivej verzii bez strúhania. Ako vždy, aj za týmto receptom stojí príbeh…. Môj syn oslavoval meniny a ja som si už dávno robila chuť na strúhaný tvarožník (ktorý mimochodom v klasickej „starobabičkovskej“ verzii nájdete v mojej knihe Recepty našich starých mám a vo „fit“ verzii s ovsenými vločkami v mojej knihe Moje skvelé koláčiky) Kúpila som tvaroh, zamiesila cesto, no v tom mi zazvonil telefón. Volal mi manžel, že sa zo služobky vracia skôr a tak stihneme nášmu oslávencovi kúpiť aj vysnívaný darček – bicykel s prehadzovačkou. Nebol teda veľmi čas na chladenie cesta, na oko sa mi videlo celkom fajn, tak som to teda riskla – polovicu som namrvila na spodok tortovej formy, potrela ho tvarohovou plnkou a vrch opäť posypala mrveným cestom. Dala piecť a fungovalo to úplne perfektne. Okrem toho, že som ušetrila nejaký čas (kým by sa schladilo), ušetrila som si neporiadok v kuchyni, ktorý pri strúhaní nevyhnutne vznikne. Použila som kombináciu špaldovej celozrnnej a pohánkovej múky, ak pohánkovú nemáte, pokojne urobte celý koláč z jedného druhu múky. Je výborný, vzala som si z neho kúsoček i do roboty na desiatu…
Na kakaový korpus potrebujeme:
290 g múky (použila som 75 g pohánkovej a 215 g špaldovej hladkej celozrnnej múky)
90 g cukru
1 vanilkový cukor
2 lyžice kakaa
1 lyžička prášku do pečiva
2 žĺtky
170 g masla
Na tvarohovú plnku potrebujeme:
500 g tvarohu (použila som 250 g hrudkovitého a 250 g krémového)
2 lyžice cukru
1 vanilkový cukor
hrsť hrozienok
sneh z 2 bielok
Tortová forma s priemerom 26 cm
Najskôr zmiešame suché suroviny: múku, cukor, vanilkový cukor, kakao, prášok do pečiva a potom pridáme zmäknuté maslo a žĺtky. Ak nemáte pohánkovú múku, pokojne celý koláč urobte zo špaldovej alebo aj z pšeničnej múky. Prstami vypracujeme sypanú hmotu, ktorej polovicu (alebo aj viac ako polovicu) nasypeme na spodok tortovej formy (ktorú som si vystlala papierom na pečenie) a natrieme na ňu tvarohovú hmotu.
Tvarohovú hmotu urobíme tak, že zmiešame tvarohy s cukrom, vanilkovým cukrom a vyšľahanými bielkami na tuhý sneh. Natrieme na kakaový namrvený korspus, posypeme hrozienkami (ak nemáte radi hrozienka, pokojne ich vynechajte) a posypeme druhou, zvyšnou časťou kakaovej hmoty. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov na asi 30 – 40 minút, resp. keď je tvaroh tuhý a netrasie sa. Koláč vyberieme z rúry, necháme ho vychladnúť a potom podávame.
Pridaj komentár