Ako deti sme sa vždy veľmi tešili, keď jedálniček v školskej jedálni oznamoval toto jedlo. Buchty sme väčšinou mávali v stredu a my sme sa už od pondelka nevedeli dočkať. Hoci takéto jedlá nevarievam bežne, občas mi príde na chuť niečo tradičné, čo mi pripomína pekné chvíle. A tak boli dnes na obed buchty. Tradičné. Pečené. Plnené makovo lekvárovou zmesou a tvarohom. A nebudem klamať, keď poviem, že nabudúce robím z dvojitej dávky!
Na kvások potrebujeme:
300 ml vlažného mlieka
lyžičku cukru
½ kocky droždia
Ďalej potrebujeme:
½ kg múky (zmiešala som 250 g polohrubej, asi 150 g špaldovej celozrnnej a zvyšok hladkej)
1 vajce
60 g rozpusteného (nie horúceho) masla
2 lyžice cukru
štipku soli
kôru z polovice citróna
za lyžicu rumu
maslo na vymastenie pekáča a potieranie buchiet
práškový cukor na posypanie
lekvár/mak/orechy/tvaroh atď na plnku
Postup je jednoduchý. V hrnčeku si zohrejeme mlieko, aby bolo vlažné, pridáme doň cukor a v prstoch rozmrvíme droždie. Necháme nakysnúť. Kým sa pripravuje kvások, do misy nasypeme múku, cukor, štipku soli, nastrúhame kôru, pridáme maslo, rum a vajce. Na záver nalejeme vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočívať asi 45 minút v mise pod utierkou.
Kým cesto kysne, pripravíme si plnky. Na makovo lekvárovú stačí zmiešať hustý slivkový lekvár s makom. Tvarohovú plnku urobíme tak, že v miske zmiešame tvaroh, vajce, cukor, citrónovú kôru a môžeme pridať aj hrozienka. Zmiešame. Ak chcete použiť čistý lekvár, voľte poctivý, ktorý je bez umelých stužovadiel – taký by sa mohol roztiecť a buchty by ste mali prázdne.
Keď je cesto vykysnuté, vyberieme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na asi 1cm plát. Nožom/radielkom ho rozdelíme na niekoľko častí. Na každý štvorček navrstvíme plnku a prstami ju dobre zamotáme, aby plnka nevytiekla. Buchty vkladáme do pekáča, ktorý sme dobre vymastili maslom. Každú buchtu potrieme maslom, aby sa po upečení dali od seba ľahko oddeliť. Pripravené buchty necháme ešte 10 minút podkysnúť a potom pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 20 – 30 minút (sledujte, každá rúra pečie inak). Po upečení ich ešte teplé potrieme maslom a posypeme cukrom.
2 Responses
Petra Blaškova
Vyzeráju super, určite skúsim. Boli by z tohto cesta dobre aj zaviny? Ďakujem
moje.jedlo
Neskúšala som, ale myslím, že by to šlo 🙂