Opité hrušky v smotanovom kréme so slaným karamelom

Ja viem, že mnohí si poviete, že lásku treba oslavovať každý deň a nie iba v jeden deň roka. Ale mnohí si zase povedia, prečo nie? A tak tu mám pre vás jeden valentínsky recept. Opité hrušky v domácom smotanovom kréme preliate slaným karamelom… Hociktorá časť z tohoto receptu vás zaujme, tu nájdete recept. Ale musím povedať, že najlepšie chutia predsalen spolu. Ak hrušky opijete kvalitným vínkom, napríklad od Vinum Nobile, máte vyhraté! Tak čo, ste tím „oslavujem“ alebo radšej „neoslavujem“ Valentína?

Potrebujeme:

4 zrelé hrušky (alebo podľa počtu osôb)

1/2 l vína Alibernet
2 ks badiánu
2 ks celej škorice
2 lyžice cukru
Na smotanový krém potrebujeme:
300 g kyslej smotany
200 g smotanového bieleho jogurtu
štipku soli
vanilkový cukor
Na slaný karamel potrebujeme:
200 g trstinového cukru
180 ml šľahačkovej smotany
70 g masla
1 lyžičku soli
mandle na ozdobenie
Deň vopred si pripravíme smotanový krém – v miske zmiešame smotanu, jogurt a štipku soli. Sitko si vystelieme plátnom (alebo utierkou) a zmes doň vylejeme. Sitko umiestnime nad misku tak, aby sa nedotýkalo dna, pretože tekutina zo smotany bude odkvapkávať. Prikryjeme pokrievkou/potravinovou fóliou a necháme v chlade do druhého dňa. Na druhý deň zmes preložíme do misky a vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom do hladkého krému.
Hrušky ošúpeme, ale stopku ponecháme. Spodok zrežeme opatrne tak, aby hrušky po uvarení stáli. Do hrnca nalejeme víno, prisypeme 2 lyžice trstinového cukru, pridáme badián aj celú škoricu. Do vína ponoríme ošúpané hrušky a varíme cca 45 minút až hodinku na miernom ohni pod pokrievkou. Čím su hrušky zrelšie, tým kratšie ich varíme.
Opité hrušky
Kým sa hrušky varia, pripravíme si slaný karamel. Odvážené množstvo cukru opatrne zohrievame v širšom hrnci. Miešame drevenou vareškou a dávame pozor, aby sa nám cukor rovnomerne topil a nepriháral. Vo vedľajšom hrnčeku si zohrejeme smotanu s maslom tak, aby sa maslo rozpustilo, ale zmes nebola horúca. Keď je cukor rozpustený, pomaly cícerkom za stáleho miešania prilievame zohriatu smotanu s maslom. Miešame opatrne, aby nám vrelý cukor nevyprskol. Opäť prilejeme trošku zmesi a dobre miešame. Takto prielejeme postupne celú smotanovo maslovú zmes. Keď je zmes rovnomerne spojená, vypneme zdroj tepla a prisypeme lyžičku soli. Dobre zamiešame. Ešte teplé nalejeme do pripraveného pohárika.
Opité hrušky
Začneme servírovať – na dno taniera dáme smotanový krém, položíme naň hrušky, pokvapkáme slaným karamelom, posypeme mandlami a podávame s červeným vínom.
Opité hrušky

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár