Opitý Izidor

Opitý IzidorNotoricky známy tradičný koláč, ktorý poznajú všetci milovníci kombinácie – kakao, orechy, rum. Nebudem vám klamať, že upiecť ho je brnkačka, ale zase nie je to ani nič komplikované. Ideálne je, keď si v jeden deň pripravíte korpus (napríklad večer) a na druhý deň dokončíte plnky. A samozrejme, rumom netreba šetriť za žiadnych okolností! PS: zajtrajším oslávencom Izidorom želám všetko naj :)

Na korpus potrebujeme:

6 vajec (rozdelených na žĺtky a bielky)

250 g zmäknutého masla

220 g práškového cukru

180 g mletých orechov

100 g polohrubej múky

2 lyžice kakaa

1 prášok do pečiva (používam s vínnym kameňom)

štipku soli

ríbezľový džem

rum

 

V mixéri vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Potom vyšľaháme žĺtky s maslom a práškovým cukrom do peny. Vo vedľajšej miske zmiešame mleté orechy, múku, kakao a prášok do pečíva na jednofarebnú hmotu bez hrudiek, ktorú po lyžiciach zašľaháme do maslovej zmesi. Na záver pridáme sneh z bielkov. Na plech rozprestrieme papier na pečenie a zmes naň opatrne rozotrieme. Pečieme na 180 stupňoch cca 20 minút. Necháme úplne vychladnúť. Vychladnutý korpus pokvapkáme rumom a rozotrieme naň ríbezľový džem. Potom budú nasledovať plnky.

Na plnku č. 1 potrebujeme:

200 g mletých vlašských orechov

3 kopcovité lyžice práškového cukru

100 ml rumu

Všetky suroviny jednoducho zmiešame a rozotrieme na korpus s džemom. Ide to trošku ťažšie, preto rozotierajte po troške, aby ste nepokazili korpus. Koláč dajte zachladiť, kým si nepripravíte ďalšiu plnku.

Opitý Izidor

Na plnku č. 2 potrebujeme:

4 vajcia

150 g cukru

300 g zmäknutého masla

2 lyžice kakaa

Nad parou vyšľahajte celé vajcia s cukrom do peny. Trvá to asi 15 minút. Nechajte vychladnúť a potom primiešajte maslo a kakao. Aj túto zmes nechajte vychladnúť, aby sa krém neroztekal. Potom ho rovnomerne rozotrite na prvú plnku. Dajte zachladiť.

Poleva:

200 g čokolády na polevu

50 g Cery

Nad parou rozpustite Ceru a čokoládu. Polevou potrite povrch zákusku a dajte ho zachladiť. Krájajte horúcim nožom. Ak chcete „vzorku“ ako mám ja na foto, potrite povrch koláča polevou, ale zopár lyžic si nechajte v miske. Koláč dajte zachladiť, keď bude poleva tuhá, nad parou rozpustite zvyšok polevy a pokvapkajte rovnomerne po povrchu. Potom dajte znova zachladiť. Hotovo 🙂

Opitý Izidor

 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár