Túto tortu som pripravovala pre moju mamičku pri príležitosti Dňa matiek. Tento sviatok je pre mňa jeden z najkrajších sviatkov. Odkedy som sama mamou, vnímam ho úplne inak. Viem, že mamičky by sme si mali ctiť po celý rok, nielen v tento jeden deň. Veď si aj ctíme, ale prečo nemať jeden deň v roku výnimočný?
Na túto výnimočnú tortu potrebujeme:
70 g pekanových orechov
70 g mandlí
70 g lieskovcov
200 g vysokopercentnej čokolády
200 g zmäknutého masla
50 g cukru z kokosových kvetov
5 vajec
štipka soli
Na ricottovu náplň potrebujeme:
600 g ricotty
cukor podľa chuti
maliny
Na malinovú ganache polevu potrebujeme:
200 g vysokopercentnej malinovej čokolády (bez náplne)
250 ml šľahačky
20 g masla
Na ozdobenie:
maliny
Ja som robila tortu vo forme s priemerom 16 cm, je vyššia a stačila mi polovica ganache polevy. Pokojne ju urobte vo väčšej forme, napr. 26 cm.
Orechy opečieme na suchej panvici, necháme vychladnúť a pomelieme na väčšie kúsky. Ak nemáme tri druhy orechov, pokojne si vystačíme aj s jedným druhom, napr. vlašské orechy.
Do misky dáme zmäknuté maslo, 5 žĺtok, cukor a dobre vyšľaháme. Čokoládu rozpustíme nad parou a necháme vychladnúť. Potom ju prelejeme k vyšľahanej zmesi, pridáme orechy a vymiešame. Z 5 bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý postupne do cesta zapracujeme. Vznikne nám cesto, ktoré rozdelíme na dve časti a upečieme, teda nám vzniknú dva samostatné korpusy. Samostatne pečieme preto, lebo orechový korpus sa horšie prekrajuje. Keď sú korpusy upečené, necháme ich vychladnúť a pripravíme si krém.
Ricottu zmiešame vareškou (nie mixérom) s cukrom do hladkého krému a dáme stuhnúť do chladničky. Potom krém jednoducho rozotrieme na jeden korpus, posypeme malinami a priklopíme druhým korpusom. Ten tiež potrieme krémom a potrieme aj boky koláča. Snažíme sa, aby bol povrch koláča čo najviac vyhladený, ganache poleva nedostatky skôr zvýrazní, ako zakryje. Boky môžeme nechať pokojne „nedokonalé“. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 1 hodinu. Potom si pripravíme ganache polevu.
Malinovú čokoládu nalámeme do misky a pridáme maslo. Šľahačkovú smotanu dáme zahriať, no tesne pred bodom varu ju odstavíme a ihneď nalejeme do pripravenej čokolády. Metličkou dobre premiešame, čokoláda pod vplyvom teplej šľahačky povolí a pekne sa s ňou spojí. Ganache poleva by mala byť redšej konzistencie. Tortu vyberieme z chladničky a nanesieme na ňu polevu. Dobre rozotrieme a opäť dáme stuhnúť. Tesne pred podávaním tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
One Response
ORECHOVÁ TORTA S MALINOVOU GANACHE POLEVOU (bez múky) - Najlepšie blogy
[…] ORECHOVÁ TORTA S MALINOVOU GANACHE POLEVOU (bez múky) zobrazený najskôr Moje […]