Musím sa priznať, že som nikdy nechápala nadšencov tejto slanej delikatesy, až kým som neupiekla tieto moje pagáče. Veru mi zachutili a aj recept som musela hneď spísať, aby som ho mala po ruke do budúcna. Hodia sa nielen na Silvestra, ale na akúkoľvek párty, posedenie či rodinnú oslavu. Ideálne k vínu či k pivu. Vážne, vyskúšajte :)
Potrebujeme
600g polohrubej múky
350ml mlieka
1 žĺtok
42g droždia
1 kopcovitá lyžica masti
1 PL cukru
1 kl soli
350g mleté oškvarky
sézam/ľan/rasca na posypanie
vajce na potretie
Mlieko s lyžicou cukru zohrejeme a do vlažného rozdrobíme droždie. Necháme nakysnúť. Do misky navážime múku, pridáme žĺtko, soľ, zmäknutú masť a prilejeme nakysnutý kvások. Vypracujeme pružné cesto, ktoré nenecháme kysnúť, ale hneď ho rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Oškvarky, najlepšie tak hodinu predtým vybrané z chladničky, opatrne rozotrieme na vyvaľkané cesto. Zrolujeme ako roládu, spojom hore. Túto roládu preložíme na polovicu tak, že spoj uložíme na spoj. Jemne zatlačíme a dáme odpočívať do misky a do chladničky. Cca o 30 minút neskôr zrolovanú a preloženú roládu vymerieme a takto preloženú rozvaľkáme opäť do tvaru obdĺžnika. Tým, že si akoby zalisujeme spoj predchádzame vytekaniu plnky. Tento raz preložíme cesto na tretiny – hornú stranu preložíme smerom nadol do ⅔, spodnú preložíme smerom hore. Boky preložíme rovnako – tiež na tretiny. Cesto necháme odpočívať a znova vyvaľkáme. Preložíme ho ešte raz. Opäť necháme kysnúť a potom vyvaľkáme. Ostrým nožom poklepeme po povrchu cesta a naznačíme mriežku. Vykrajujeme kolieska a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (ktorý ja ešte pred ukladaním pagáčov posypem soľou). Pagáče potrieme vajíčkom a posypeme soľou a sézamom, ľanovými semienkami alebo rascou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 10 – 15 minút, jednoznačne treba sledovať, každá rúra pečie inak.
Podávame s dobrým vínkom a vychutnávame v tej najlepšej spoločnosti (bubline).
Pridaj komentár