Máte už na dnešné popoludnie vymyslený dezert ku káve? Že sa vám nechce zapínať rúru? Ani netreba, skúste tieto jemné palacinky s opitými karamelovými jabĺčkami (alebo s hruškami), ktoré nahradia nedeľný múčnik v plnej kráse. Alebo aj neskoré raňajky.
Potrebujeme:
110 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
štipka soli
2 vajcia
lyžicu cukru
5 lyžíc oleja
300 ml mlieka
Na opitý karamel potrebujeme:
1 cm plátok masla (z veľkého 250 g masla)
3 lyžice trstinovéhovo cukru
brandy podľa chuti
jablká/hrušky
škoricu
Do misy nasypeme múku, štipku soli, cukor, zmiešame a prilejeme mlieko, rozklepneme celé vajíčka a pridáme olej. Vypracujeme jemné cesto redšej konzistencie. Necháme postáť asi 30 minút, aby sa cestíčko nažilo. Potom smažíme klasicky na panvici potretej olejom.
Kým sa pečú palacinky, pripravíme si karamelovú omáčku. V hrnci rozpustíme maslo s cukrom a miešame, kým omáčka nezhnedne. Môže dôjsť k tomu, že budete chvíľu miešať hmotu čudnej mastnej konzistencie, nebojte sa však, bude to OK. Keď je cukor hnedý, veľmi opatrne prilejeme brandy, odstúpime, pretože to bude veľmi prskať. Za stáleho miešania hmotu spojíme, ak je cukor príliš tuhý, pridáme teplotu na sporáku, rozpustí sa. Vymiešame riedku hmotu, do ktorej vložíme jabĺčka so škoricou, dobre premiešame a podusíme asi 10 – 15 minút.
Palacinky servírujeme s jabĺčkami a s omáčkou, môžeme i s jogurtom, arašidovými maslom, či s hrozienkami – každý podľa svojej chuti. Dobrú chuť!
Pridaj komentár