Vo fašiangovom období sa to všade hemží šiškami, fánkami, či španielskymi „buchtami“ churros. No a ako by to bolo, keby som tento rok nepriniesla nový recept na nejakú fašiangovú maškrtu i ja 🙂 Pečené donut’s i fánky už vo svojom repertoári mám (vyskúšajte fánky podľa tohoto receptu a donut’s šišky podľa tohoto receptu, oba nájdete i v mojich knihách), ale chcelo to niečo nové. Rozhodla som sa pre tvarohové šišky, otvorila som chladničku a hneď vedľa tvarohu postával cottage cheese. Nahodila som svoj premýšľací pohľad, vyhodnotila situáciu v prospech cottage a už som miesila cesto. Odporúčam, my sme si prsty oblizovali, s domácim jahodovým džemom boli skrátka famózne! A nemusíte sa báť ani alkoholu, vyparí sa, nechá iba jemnú arómu. Alebo ho môžete úplne vynechať.
Potrebujeme:
1 malý cottage cheese (180 g)
2 celé vajcia
2 lyžice whiskey/ rumu (alebo len vody)
200 g bielej hladkej špaldovej múky (plus na podsýpanie)
50 g celozrnnej špaldovej múky
1 lyžica kokosového cukru (alebo kryštálového)
½ prášku do pečiva (s vínnym kameňom)
¼ lyžičky vanilky
lyžica oleja alebo rozpusteného masla (na potieranie)
Na ozdobenie a dosladenie:
práškový cukor/xylitol
domáci jahodový džem (alebo iný obľúbený)
Ako prvé zlejeme z cottage syra vodu, do cesta pôjde len tá hustejšia časť. Čím viac tekutý cottage, tým viac múky bude treba prisypávať. Odporúčam suchšie typy cottage. Postup je jednoduchý, všetky suroviny zmiešame dokopy a vytvarujeme bochník cesta. Cesto je jemné, plastické a dobre sa s ním pracuje. Ak sa lepí, pridajte múku podľa potreby. Cesto si môžete dať vymiesiť aj do pekárničky, či robota.
Potom bochník prstami alebo valčekom na pomúčenej doske roztlačíme (rozvaľkáme) na asi 1,5 – 2 cm hrubý plát a pohárom vykrajujeme kolieska. Ja som mala aj pomocníka 🙂
Šisky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryjeme čistou utierkou. Necháme kysnúť asi 30 minút. Potom povrch šišiek zľahka potrieme olejom/maslom a dáme piecť do rúry, ktorú sme vyhriali na 250 stupňov. Hneď, ako vložíme šišky do rúry, teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme asi 30 – 40 minút.
Vychladnuté posypeme cukrom, a ozdobíme džemom.
2 Responses
Sara Sarstan
30 – 40 minut?????? Podla mna je to pridlho. Piekla by som to max. 20 minút.
moje.jedlo
jasné, treba to sledovať a riadiť sa čuchom, zrakom a vlastnou rúrou 🙂