PERNÍKOVÁ BÁBOVKA

Perníková bábovkaPadajúce listy, kratšie dni a pochmúrne rána. Tieto posledné jesenné dni mám potrebu tráviť v teple – pod dekou, s dobrou knihou, teplým čajom a… s bábovkou. Keď som premýšľala nad tým, čo upečiem, napadlo mi trošku zabŕdnuť do chuti Vianoc a tak som pripravila túto výnimočnú perníkovú bábovku. Jej nádherná vôňa prevoňala celý dom a poliata čokoládou chutila fantasticky. Pridala som aj 2 hrste sušených brusníc, tie dodali ten správny šmrnc. Moje deti sú „perníkovo pozitívne“ a tak som im bábovkou urobila veľkú radosť. Ak máte radi chuť perníka, vyskúšajte ju tiež. Verím, že vám spríjemní začiatok týždňa.

 

Potrebujeme:

3 vajcia

90 g cukru

250 g polohrubej špaldovej múky

2 lyžičky perníkového korenia

1 prášok do pečiva (s vínnym kameňom)

2 lyžice kakaa

60 g oleja

20 ml rumu

105 g (rastliného) mlieka (100 ml)

2 hrste brusníc

štipku soli

Na čokoládovú polevu potrebujeme:

100 g čokolády s vyšším obsahom kakaa (napr. 70%)

2 lyžice oleja

Pripravíme si dve misky. V jednej budeme šľahať bielky, druhú nastavíme na váhu, do nej budeme pridávať a vážiť všetky ostatné suroviny.

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky dáme do misky, pridáme cukor a vymiešame spolu. Váhu vynulujeme a pridáme múku, prášok do pečiva, perníkové korenie, kakao – a zmiešame. Pridáme potrebnú gramáž oleja, mlieka, štamperlík rumu a zamiešame. Postupne zapracujeme sneh z vyšľahaných bielok a na záver brusnice. Perníková bábovkaBábovkovú formu potrieme olejom, vysypeme múkou a vylejeme do nej pripravené cesto. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 40 – 60 minút (záleží od rúry, každá pečie trochu inak). Cesto skúšame špáradlom – ak sa lepí, bábovku ešte treba dopiecť. Ak ho vyberieme suché, bábovka je hotová. Vyberieme ju, necháme 15 minút vychladnúť, potom silikónovou stierkou jemne prejdeme po jej okrajoch a preklopíme ju na tanier. Necháme vychladnúť a potom polejeme polevou.

Príprava polevy: Nad parou rozpustíme čokoládu s 2 lyžicami oleja, miešame, aby bola hladká a leská. Potom ňou polejeme upečenú bábovku a podávame.

 

Vyskúšajte tiež:

ORECHOVÁ BÁBOVKA SO ŠKORICOU A S BRUSNICAMI

MRKVOVÁ GALETTKA (2 verzie)

MAKOVÁ BÁBOVKA

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár