Chceli by ste recept na takú pizzu, ktorá by chutila ako z pizzérie? Ja tu mám pre vás hneď dva – podľa toho, či chcete kváskovú alebo nekváskovú. Obe sú výborné, no každá je iná. Ak sa rozhodnete vyskúšať ktorúkoľvek, dajte vedieť, ako chutilo :)
Môj zlepšovák na akúkoľvek pizzu: po upečení potrite okraje pizze zmesou pretlačeného cesnaku a olivového oleja. GE-NI-ÁL-NE!
KVÁSKOVÁ PIZZA
Na rozkvas potrebujeme:
100 g hladkej pšeničnej múky
80 ml vody
1 PL kvásku
Suroviny zmiešame v miske dohromady, prekryjeme fóliou alebo neprievzdušným vrchnákom a necháme vykvasiť 9 – 12 hodín, ideálne cez noc. Na druhý deň k zmesi pridáme:
500 g hladkej pšeničnej múky
300 ml vody
2 lyžice olivového oleja
2 lyžičky soli
Všetko spolu zmiesime, opäť prekryjeme fóliou alebo neprievzdušným vrchnákom a necháme kysnúť asi 4 h. Potom, čo cesto narastie, ho rozdelíme na toľko častí, koľko chceme kusov pizze a akú hrubú ju chceme mať. Ak chceme cesto na celý plech, stačí ho rozdeliť na 2 časti. Prstami ho roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie, obložíme podľa chuti a hneď pečieme v rúre na min. 200 stupňov. Dĺžka pečenia záleží od rúry a od toho, ako veľmi chceme pizzu prepečenú. Cesto netreba nechať kysnúť na plechu. Na záver potrieme okraje olivovo cesnakovou zmesou.
NEKVÁSKOVÁ – RÝCHLA A MÄKKÁ PIZZA
½ šálky vlažnej vody
½ lyžice cukru
½ kocky droždia
300 g hladkej múky
4 lyžice olivového oleja
2 štipky soli
Do vlažnej vody, pridáme pol lyžice cukru a rozdrobené kvasníce. Počkáme, kým nám vznikne kvások (kvások z kvasníc je iný ako kvások v prvej pizzi). Do misky nasypeme múku, pridáme soľ, olej a kvasnicový kvások. Rukou urobíme hladké cesto a necháme ho pod utierkou odpočívať a kysnúť asi pol hodinu. Potom cesto roztiahneme na plech, obložíme podľa chuti a dáme piecť do rúry na 200 stupňov. Na záver potrieme okraje olivovo cesnakovou zmesou.
2 Responses
petrajesvetra@centrum.sk
koľko si tých pízz upiekla? Táto je taká maličká hehe 🙂
moje.jedlo
už si ani nepamätám, ale pokojne aj väčšia sa dá urobiť 🙂