Podplamenník/podpecník s bryndzou

podplamennik s bryndzouKeď ti kolegyňa z práce prinesie zväzok kôpru, máš len jednu možnosť – vrhneš sa na kôprové recepty. A keďže som mala v chladničke jednu bryndzu, kyslú smotanu a domácu klobásku, nebolo treba veľa premýšľať. Už dávno u nás totiž nebol bryndzový podplamenník či podpecník. Toto jednoduché kysnuté cesto je skvelé v tom, že ho môžete obložiť čímkoľvek. A tak som vykysnuté cesto rozdelila na 2 časti, jednu som urobila s bryndzou a kôprom a druhú zase na spôsob pizze (čo chladnička dala). Cesto je dobré aj na druhý deň, neosychá. A naozaj ho môžete urobiť na x spôsobov. Odporúčam aj so slaninkou.

Potrebujeme:

½ kg polohrubej múky

štipku soli

250 ml vlažného mlieka

1 kocku kvasníc

2 lyžice kr. cukru

1,5 dcl oleja

 

Na bryndzovú náplň:

2 bryndze

200g kyslej smotany

kôpor podľa chuti (čerstvý, sušený alebo mrazený)

cibuľu, klobásku, prípadne slaninku…

 

Do teplého mlieka primiešame cukor a rozdrobíme kvasnice. Necháme vzísť kvások. Kým sa tvorí kvások, do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli a nalejeme kvások a olej. Vypracujeme cesto. Prikryjeme čistou utierkou (ja používam sprchovaciu čiapku) a necháme nakysnúť. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 2 časti, roztlačíme na plech a ozdobíme podľa chuti a stavu chladničky.

podplamennik s bryndzou

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár