Jablká a mak – to je kombinácia, ktorú netreba osobitne predstavovať. Čo však treba dať na pravú mieru je prvé slovo v názve – prečo raňajkový? Nuž preto, lebo vďaka tomu, že obsahuje len ovsené vločky (a žiadnu inú múku) sa skvele hodí práve na raňajky. Ale môžem vás ubezpečiť, že je tak dobrý, že sa pokojne zje aj na večeru. Mám to overené, pretože keď som ho urobila prvý raz, zjedol sa práve večer. A tak som ho na druhý deň robila znova, pretože všetkým veľmi chutil. A aj preto, aby som ho mohla odfotiť a šupnúť ho na blog aj pre vás :) Celkom fajn na ňom je aj to, že ak použijete bezlepkové ovsené vločky a mandľové mlieko, tak ho môžete ponúknuť aj celiatikom a alergikom na mlieko.
Potrebujeme:
4 vajcia (rozdelené na bielky a žĺtky)
100 g cukru (trstinového)
1 lyžičku vanilky
100 g mletého maku
200 g pomletých vločiek (ovsených alebo bezlepkových)
1 prášok do pečiva (s vínnym kameňom)
1 škoricový cukor
130 g (mandľového) mlieka
100 ml oleja
štipku soli
2 jablká
2 hrste hrozienok
Koláčová forma s priemerom 29 cm
Vajcia rozdelíme do dvoch misiek – k bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. K žĺtkom pridáme vanilku a cukor a vymixujeme do peny. Potom k žĺtkovej zmesi pridáme mak, zomleté vločky, prášok do pečiva, škoricový cukor, odvážené mlieko a odmeraný olej. Často dostávam otázku, ako meliem vločky – suché nasypem do mixéra s nožmi v tvare S a mixujem, kým nie je z nich múka.
Vypracujeme cesto, do ktorého opatrne primiešame tuhý sneh. Ošúpeme dve jablká a nakrájame ich na menšie kocky. Spolu s hrozienkami ich pridáme do cesta a premiešame. Koláčovú formu si vystelieme papierom na pečenie a cesto do nej nalejeme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, kým nie su hnedé okraje (cca 20 – 25 minút). Vyberieme a necháme vychladnúť. Potom posypeme práškovým cukrom a podávame s dobrou raňajkovou kávou. Krásny štart dňa 🙂
Pridaj komentár