Dobrí susedia sú na nezaplatenie. Ten náš nám priniesol za košík broskýň a tak som sa opäť mohla realizovať v kuchyni. Veď ja rada… Práve som premýšľala, čo dobré a výživné si urobiť na raňajky a povedala som si, že taký ovsený koláč by mohol byť fajn. Pridala som bielkoviny – teda tvaroh a vajíčka a, samozrejme, ovocie. Na záver som pridala plátky mandlí, ktoré na koláči nielen skvele vyzerajú, ale dodávajú mu aj rustikálny šmrnc. Ak vás tento recept oslovil, budem rada, ak ho vyskúšate a dáte vedieť, ako chutil. U mňa na stránke nájdete mnoho skvelých receptov, prípadne sa inšpirujte v mojich knihách a kalendároch.
Na cesto potrebujeme:
100 g zomletých ovsených vločiek
50 g polohrubej múky
50 g hnedého cukru
1 žĺtok
1 lyžička prášku do pečiva
100 g masla
Na plnku:
250 g tvarohu
1 bielok (zvyšok z cesta na korpus)
1 celé vajce
1 vanilkový cukor
ovocie
mandlové lupienky na posypanie
Postup je veľmi jednoduchý. V miske zmiešame zomleté vločky, múku, cukor a prášok do pečiva. Potom pridáme žĺtok a maslo, rukou vypracujeme hladké cesto. Natlačíme ho do koláčovej formy s priemerom 29 cm. V miske zmiešame tvaroh, bielok, ktorý nám zostal z cesta, pridáme aj ďalšie celé vajce, vanilkový cukor a všetko dôkladne premiešame. Tvarohovú plnku navrstvíme na pripravené cesto, na vrch naukladáme ovocie a posypeme mandľami. Pečieme na 180 stupňoch asi 30 – 40 minút, treba to sledovať, pretože každá rúra pečie inak.
Pridaj komentár