SILVESTER :)

Ak stále neviete, čo s načatým rokom a ako ho slávnostne zakončiť dobrým šalátom, nátierkou, či slaným pečivkom, prinášam Vám článok s mojimi tipmi 🙂 Nechajte sa inšpirovať 🙂 Želám Vám veselého Silvestra a šťastný celý budúci rok 🙂13321791_1417399418286408_281967468386455011_n

PIZZOVÉ MAFINY NA SLOVENSKÝ SPÔSOB

Potrebujeme:

1 šálku celozrnnej špaldovej hladkej múky (pre bezlepkové verziu použite pohankovú)

1 lyžičku vínneho kameňa (bezfosfátový prášok do pečiva)

¼ šálky vody (pri bezlepkovej verzii treba vody o pár lyžíc viac)

2 vajcia

4 lyžice olivového oleja

125 g bryndze

2 strúčiky cesnaku

½ červenej cibule

papriku

kukuricu

slaninku

zelenú časť jarnej cibulky

hrsť olív

oregano

mleté čierne korenie

Do misky nasypeme múku a primiešame vínny kameň. Pridáme dve celé vajcia, vodu a olivový olej. Prstami rozdrobíme bryndzu na čo najjemnejšie, pridáme nadrobno nasekanú zelenú časť jarnej cibuľky, červenú cibuľu, papriku, na tenké pásiky nakrájanú slaninku, prisypeme kukuricu, pretlačíme cesnak, môžeme pridať aj olivy, ak máme radi, okoreníme a posypeme oreganom. Podľa slanosti bryndze môžeme aj dosoliť, najskôr však treba ochutnať, aby sme mafinky nepresolili. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré vkladáme do košíčkov. Košíčky som si vyrobila z papiera na pečenie – nožnicami nastriháme z papiera štvorce rozmerov asi 8×8 cm, narežeme na všetkých štyroch stranách a vyložíme nimi mafinový plech. Cesto navrstvíme do košíčkov a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 15-20 minút. Z tohoto množstva mi vyšlo presne 12 ks.

13310468_1418096138216736_6318708021071986270_n

ŠALÁT TABBOULEH recept tu12472794_1369067239786293_6165841667816461586_n-2

ZEMIAKOVÉ PAGÁČIKY

Potrebujeme:
Na cesto:
200 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
100 g hladkej špaldovej bielej múky
130 g ovsenej múky
80 g masla
1 lyžička soli
200 ml mlieka
1 lyžička cukru
½ kocky droždia
2 žĺtky

Na náplň:
60 g masla
1 veľký uvarený zemiak v šupke
soľ

Na potretie:
vajce
sezam/rasca

Z teplého mlieka, cukru a droždia vypracujeme kvások tak, že do mlieka primiešame lyžicu cukru a medzi prstami rozdrobíme drožie. Necháme na linke asi 5-7 minút, aby droždie nakyslo a vyplávalo na povrch.

Odvážime múky, pridáme soľ, žĺtky, rozpustené maslo (nesmie byť horúce) a na záver primiešame kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť pri izbovej teplote pod čistou utierkou. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a postrúhame na tento plát studené maslo a šupky zbavený zemiak. Posolíme, preložíme, trošku rozvaľkáme a celé ešte raz preložíme. Prikryjeme utierkou a necháme 15-20 minút nakysnúť. Potom opäť mierne vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Poukladáme ich na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou alebo sézamovými semienkami. Dáme piecť na 180 stupňov na asi 15 minút (treba sledovať).

12009771_1224404100919275_8756034282659748765_n

ŠALÁT Z GRILOVANEJ ZELENINY S FETA SYROM

Potrebujeme
1 baklažán
1 cuketa
1 cibuľa (červená)
4 strúčiky cesnaku (aj so šupkou)
5-6 šampiňónov
1 farebná paprika
5-6 cherry paradajok
100g syra Feta

Suroviny na zálievku:
šťava z ½ citróna
4 lyžice olivového oleja
1 lyžica medu
1 lyžica balzamika
soľ
korenie
čerstvé bylinky

Rozpálime gril, prípadne zapneme rúru s grilom. Očistíme zeleninu, cuketu, baklažán a cibuľu nakrájame na kolieska, cesnak pridáme v celku aj so šupkou, aby nám nezhorel, šampiňóny rozštvrtíme a papriku ani cherry paradajky nekrájame. Pripravenú zeleninu ugrilujeme z oboch strán, ak grilujeme v rúre, trvá to asi hodinu. Ugrilovanú zeleninu vyberieme, nakrájame na menšie kúsky, z papriky odstránime čierne časti a nakrájame ju na väčšie kocky. Cesnak ošúpeme. Všetky suroviny preložíme do väčšej misy a prelejeme zálievkou. Tú vytvoríme zmiešaním všetkých uvedených surovín Opatrne premiešame a necháme postáť, aby sa všetky chute prepojili. Ugrilovanú zeleninu naservírujeme do misiek, posypeme feta syrom a natrhanými bylinkami. 11891190_1206043569421995_6298645888234993097_n-2

FITNESS VAJÍČKOVÝ ŠALÁT

Potrebujeme:
2 vajíčka uvarené na tvrdo (najlepšie domáce)
1 biely cottage cheese
1 jarná cibuľka
1 lyžička horčice
korenie podľa chuti, prípadne aj soľ (záleží od horčice)

Uvarené vajíčka nakrájame na drobno, dáme do misky a zmiešame ich s cottage syrom. Pridáme nakrájanú jarnú cibuľku (môže byť aj klasická cibuľa, kvôli farebnosti je ale fajn použiť jarnú), lyžičku horčice a zomelieme troška čierneho korenia. Všetko zmiešame dohromady a podávame 11096643_1110745595618460_599766460226029972_n

FIALOVÝ ŠALÁTIK

Na tento šalát potrebujeme:
1 väčšia uvarená a na veľké kúsky nastrúhaná cvikla (alebo použite sterilizovanú v sladkokyslom náleve, potom však dochucujte miernejšie balzamikom a soľou)
1 šálka uvarenej bielej fazuľky (alebo z konzervy)
1 šalotka
1 konzerva kukurice
1 kyslá smotana
(kto má rád, môže pridať nakrájanú šunku)
soľ, korenie, balzamiko

Všetko spolu zmiešame a necháme v chlade prepojiť chute. 11128772_1110783962281290_2573326379098832997_n

ZELEROVO ANANÁSOVÝ

Milujem tento šalát, ale pripravujem ho nie zo sterilizovaného zeleru a ananásu, ale z čerstvých a voňavých surovín. Podľa mňa je to chutnejšie a určite aj zdravšie. Ak však máte radi sterilizovaný zeler, pokojne ho použite

Potrebujeme:
½ hlavy zeleru
½ olúpaného ananásu
1 plechovka kukurice (môžete použiť aj čerstvo uvarenú alebo mrazenú)
200g kvalitnej šunky (s vysokým podielom mäsa)
cibuľka
250g kyslej smotany
na chuť môžete použiť za lyžicu tatarskej omáčky
soľ, korenie
citrónová šťava

Zeler som si ošúpala a nastrúhala na hrubých očkách strúhadla. Ananás som očistila a nakrájala na malé kúsky (čím menšie, tým lepšie).

Odporúčam vyskúšať jeden malý trik: aby ananás neštípal na jazyku, treba nôž po očistení šupy dôkladne umyť. Až čistým nožom krájajte dužinu, potom bude váš jazyk OK smile emoticon

Pridala som aj ostatné zložky, ochutila s dala do chladu odležať. Výborne sa tento šalát hodí k pečenému, či grilovanému mäsu, ale môže sa jesť aj samostatne s pečivom (nájdete v mojom albume Chlieb/pečivo/pizza) 11136693_1110745255618494_1839936776375319432_n

DOMÁCA LUČINA

1 veľký biely smotanový jogurt (mala som 400g)
1 kyslá smotana
štipka himalájskej soli
mrazený domáci kôpor (môžete použiť aj iné bylinky, prípadne cesnak. alebo urobiť nesolenú verziu a použiť ju do tiramisu miesto mascarpone).

Pomer jogurtu a smotany nie je podstatný, podarí sa Vám to pri akomkoľvek pomere.

Všetko spolu lyžicou zmiešame a prelejeme do utierkou vystlaného sitka. Sitko vložíme do nádoby, kde bude môcť odtekať srvátka. Dáme do chladničky na cca 8 hodín a môžeme natierať na čerstvý chlieb alebo pečivo. Ideálne túto lahodnú chuť dopĺňa čerstvá zelenina.

11138505_1175399272486425_1175462146468870523_n

HUMMUS

Potrebujeme:
1 šálka cíceru
½ šálky vody z uvareného cíceru
2 strúčiky cesnaku
šťava z ½ citróna
soľ
korenie
6 lyžíc olivového oleja
4 lyžice tahini (sezamovej pasty)
čerstvý koriander alebo petržlenová vňať na ozdobu

Cícer deň vopred nasypeme do hrnca a zalejeme vodou. Na druhý deň vodu vymeníme za čerstvú. Cícer varíme asi 40 minút, kým nie je mäkký. Potom ho zlejeme, ale odložíme si bokom asi ½ šálky vody. Uvarený cícer a ostatné suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú masu, podľa potreby dolievame odloženú vodu. Rozmixovanú nátierku preložíme do misy a ozdobíme kvapkami olivového oleja, dochutíme bylinkami, korením a soľou. 11219314_1217720124921006_7672132955229201881_n

TVAROHOVO RUKOLOVÁ NÁTIERKA

Potrebujeme:
1 tvaroh (ja som dala hrudkovitý)
vrecko rukoly
soľ, korenie
olivový olej

Do mixovacej nádoby vložíme umytú rukolu, soľ, korenie a olivový olej (2-3 lyžice). Tyčovým mixérom rozmixujeme rukolu na hladké pesto, pridáme tvaroh a ešte raz rozmixujeme. Podľa potreby dosolíme a dokoreníme. Podávame s čerstvým chlebom, či knackebrotom.11091289_1111805672179119_2452063637201623245_n

PIZZOVÉ ROŽKY ZO ŠPALDOVEJ MÚKY

Na kvások: 300ml mlieka
1 lyžička trstinoveho cukru
1 kocka kvasníc

Cesto:
Kvások
570g špaldovej celozrnnej múky
1 lyžička soli
150ml kokosoveho oleja (bez vôňe) – môžete použiť aj olivový alebo iný olej.

V tomto poradi som všetko dala do domácej pekárne a nechala vymiesiť a vykysnúť cesto. Potom som ho rozdelila na 6 častí, vyvaľkala kruh a rozrezala na 8 častí. Na každý trojuholník som rozotrela kečup, posypala oreganom, položila plátok šunky a syra, pridala trošku kukurice. Môžete plniť podľa chuti – cibuľou, tuniakom, olivami, chilli papričkami – čo máte radi. Rožky som skrútila od kraja ku stredu, potrela rozšľahaným domácim vajíčkom, posypala sezamom a dala piecť na 180 stupňov.11080971_1111046562255030_6402367646588796096_n

CVIKLOVO-ORECHOVÝ ŠALÁT

Potrebujeme:
2 stredne veľké cvikly
½ červenej cibuľky
1 strúčik cesnaku
½ Feta syru
kyslá smotana (alebo jogurt)
väčšia hrsť vlašských orechov
balzamikový ocot
korenie

Dáme si uvariť ošúpanú cviklu, najlepšie deň vopred (trvá to asi hodinku, možno ani nie). Cibuľu nakrájame na drobné kúsky, pridáme postrúhanú cviklu (strúhame na veľkých okách), výdatne polejeme balzamikom a necháme chvíľočku postáť. Na to nastrúhame na tom istom strúhadle Feta syr, pridáme nahrubo nasekané orechy, pomelieme čierne korenie, pridáme smotanu a všetko spolu dobre premiešame. Necháme postáť v chladničke a skvelá večera alebo príloha k mäsu je na svete.

11041820_1111799555513064_2640180650355074926_n

COLESLAW

Potrebujeme:
obyčajnú kapustu,
mrkvu
kyslú smotanu alebo jogurt
trošku majonézy – pre tých, ktorí nechudnú smile emoticon
cibuľa

zálievka: vínny ocot (biely alebo červený), soľ, trstinový cukor, citrónová šťava, mleté čierne korenie.

Kapustu aj mrkvu nakrájame na drobno alebo nastrúhame. Pomer kapusty a mrkvy je asi 1 malá kapusta (alebo ½ veľkej) a 4 mrkvy. A 1 malá cibuľa. Všetko zmiešame dohromady aj spolu so zálievkou. Tú robím od oka vždy podľa množstva šalátu. Je to približne: 2 lyžice vínneho octu, šťava z 1 citróna, pol lyžičky soli, 1 lyžica cukru, 3 otočenia mlynčekom pri mletí korenia.

10429368_1030717730287914_2791744542030248458_n

CESNAKÁČE

½ kg hladkej špaldovej múky (ja som dala bielu, ale lepšia je celozrnná)
3 dcl mlieka
1 sáčok sušeného droždia
1 lyžička kryštálového cukru (použila som trstinový)
½ lyžičky soli
0,5 dcl oleja (použila som kokosový)

na náplň a zdobenie:
kmín
hlava cesnaku
vajce na potretie

Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho nakysnúť. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme pretlačeným cesnakom. V pôvodnom recepte je napísané potrieť cesto najskôr 125g maslom. Ja to však nedávam, pretože ono sa to aj tak roztopí, všetko vytečie a je to len zbytočne mastné. Ak by ste však tenučkú vrstvu natreli, nič tým nepokazíte, len použite radšej maslo ako stužené tuky. Posolíme, zvinieme do rolky a krájame trojuholníky (cik cak nožom), položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a posypeme posýpkou – kmínom alebo hocičím iným. Pečieme na 180st. kým nie sú ružové. Výborne sa hodia k vínu, odporúčam nešetriť cesnakom.

10423260_1110745162285170_178625437009391824_n

CELOZRNNÉ TORTILA ČIPSY

1 šálka hladkej kukuričnej múky
1 šálka hladkej špaldovej celozrnnej múky
½ šálky vlažnej vody
3 lyžice olivového oleja
¼ lyžičky soli

Všetky suroviny spracujeme spolu na hladké cesto. Rozvaľkáme na čo najtenší plát (ešte tenšie ako mám ja) a nožom vyrezávame trojuholníky. Ak chcete zabaviť deti, dajte im vykrajovačky na vianočné pečivo smile emoticon Poukladáme na plech s papierom na pečenie a este zľahka posolíme. Pečieme približne 20 minút na 180st, ale radšej si to sledujte. 10421278_1051238951569125_8136759906458831753_n

BRYNDZOVÉ TYČINKY

Potrebujeme:
150g zemiakov uvarených v šupke
150g bryndze
250g špaldovej hladkej múky (celozrnnej)
150g mäkkého masla
1 vajce
½ lyžičky soli

Na potretie:
1 vajce
1 lyžička mletej papriky
soľ
posýpka (rasca, sezam, syr…)

Postup:
Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Môžeme dať odpočinúť na chvíľku do chladu, ale nie veľmi dlho, aby nám cesto vďaka maslu nestvrdlo a potom sa s ním horšie pracuje. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na 1cm plát, potrieme vajíčkovo-paprikovou zmesou a radielkom vytvoríme tyčinky. Potom posypeme posýpkou a preložíme na papier na pečenie. Pečieme v rúre pri 180st. kým nie sú tyčinky hnedé ako na obrázku. Neodporúčam piecť kratšie, pretože zemiak potom robí konzistenciu ako keby boli nedopečené. Vychladnuté tyčinky preložíme do misy a ochutnáme. Ak sa nám zdajú málo slané (veľmi záleží ako slanú bryndzu použijeme), ešte teplé osolíme, soľ sa prichytí. Ideálne sú tieto tyčinky k vínu, či pivu, na oslavy alebo aj Silvestraimgp1649-1

TVAROHOVÉ PAGÁČIKY S OLIVAMI A SYROM recept tu

imgp5937

HOKKAIDO HUMMUS

Potrebujeme:

1 hokkaido tekvicu

soľ

korenie

olivový olej

2 lyžice sézamovej pasty Tahini

1 balenie cíceru

3 strúčiky cesnaku

šťava z citróna

Hokkaido prerežeme na 4 časti a vydlabeme zrniečka. Posolíme ju, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť. Trvá to asi 30 minút pri teplote 180 stupňov. Upečenú hokkaido tekvicu dáme do misky, pridáme cícer (aj s trochou nálevu), tahini pastu a rozmixujeme. Soľ, korenie, pretlačený cesnak a citrónovú šťavu pridávame postupne podľa chuti a dobre rozmixujeme. Nebojte sa experimentovať a pridávať či cesnak alebo citrónovú šťavu. Alebo i tahini. Všetko je to o vyvážených chutiach, ktoré musia chutiť predovšetkým VÁM

IMGP4798

OSIE PIZZOVÉ MUFFINY recept tu

IMGP4132

NAKLADANÁ GRILOVANÁ PAPRIKA recept tu

12113386_1349565745069776_6620634095975848098_o

FANTASTICKÝ BROKOLICOVÝ ŠALÁT

Potrebujeme:
ružičky z 1 brokolice nasekané na drobné kúsky (hrubé časti použite napr. do polievky)
2 – 3 mrkvy
2 hrste nasucho opečených mandlí
1 – 2 pásiky na kocky nakrájanej opečenej slaninky
hrsť hrozienok
červená cibuľa alebo šalotka na mesiačiky
1 veľká kyslá smotana
Brokolicu nasekáme na drobno (čo najmenšie kúsky), mrkvu nastrúhame, mandle opečieme nasucho, slaninku vyškvaríme, cibuľu nakrájame na mesiačiky, primiešame hrsť hrozienok, ochutíme soľou, korením a všetko dobre premiešame aspolu s kyslou smotanou. Necháme odležať aspoň 2 hodiny a podávame. Skvele sa hodí aj k pečenému mäsu.

10268470_885901211436234_3809644696203972420_n

FALOŠNÁ TRESKA

Potrebujeme:
1 tvaroh (250g)
1 kyslá smotana/jogurt
3 mrkvy
cibuľa

3 kyslé uhorky
1 lyžička horčice
soľ, korenie

Mrkvu a uhorky si nastrúhame, cibuľu nakrájame nadrobno a pridáme ostatné suroviny. Kto má rád, môže miesto smotany použiť majonézu. Necháme dobre odležať v chladničke a podávame. Môžete pridať i vajíčka na tvrdo.

11102777_1110745158951837_8610895455040715007_n

GUACAMOLE recept tu

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár