Ak stále neviete, čo s načatým rokom a ako ho slávnostne zakončiť dobrým šalátom, nátierkou, či slaným pečivkom, prinášam Vám článok s mojimi tipmi 🙂 Nechajte sa inšpirovať 🙂 Želám Vám veselého Silvestra a šťastný celý budúci rok 🙂
PIZZOVÉ MAFINY NA SLOVENSKÝ SPÔSOB
Potrebujeme:
1 šálku celozrnnej špaldovej hladkej múky (pre bezlepkové verziu použite pohankovú)
1 lyžičku vínneho kameňa (bezfosfátový prášok do pečiva)
¼ šálky vody (pri bezlepkovej verzii treba vody o pár lyžíc viac)
2 vajcia
4 lyžice olivového oleja
125 g bryndze
2 strúčiky cesnaku
½ červenej cibule
papriku
kukuricu
slaninku
zelenú časť jarnej cibulky
hrsť olív
oregano
mleté čierne korenie
Do misky nasypeme múku a primiešame vínny kameň. Pridáme dve celé vajcia, vodu a olivový olej. Prstami rozdrobíme bryndzu na čo najjemnejšie, pridáme nadrobno nasekanú zelenú časť jarnej cibuľky, červenú cibuľu, papriku, na tenké pásiky nakrájanú slaninku, prisypeme kukuricu, pretlačíme cesnak, môžeme pridať aj olivy, ak máme radi, okoreníme a posypeme oreganom. Podľa slanosti bryndze môžeme aj dosoliť, najskôr však treba ochutnať, aby sme mafinky nepresolili. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré vkladáme do košíčkov. Košíčky som si vyrobila z papiera na pečenie – nožnicami nastriháme z papiera štvorce rozmerov asi 8×8 cm, narežeme na všetkých štyroch stranách a vyložíme nimi mafinový plech. Cesto navrstvíme do košíčkov a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 15-20 minút. Z tohoto množstva mi vyšlo presne 12 ks.
ŠALÁT TABBOULEH recept tu
ZEMIAKOVÉ PAGÁČIKY
Potrebujeme:
Na cesto:
200 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
100 g hladkej špaldovej bielej múky
130 g ovsenej múky
80 g masla
1 lyžička soli
200 ml mlieka
1 lyžička cukru
½ kocky droždia
2 žĺtky
Na náplň:
60 g masla
1 veľký uvarený zemiak v šupke
soľ
Na potretie:
vajce
sezam/rasca
Z teplého mlieka, cukru a droždia vypracujeme kvások tak, že do mlieka primiešame lyžicu cukru a medzi prstami rozdrobíme drožie. Necháme na linke asi 5-7 minút, aby droždie nakyslo a vyplávalo na povrch.
Odvážime múky, pridáme soľ, žĺtky, rozpustené maslo (nesmie byť horúce) a na záver primiešame kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť pri izbovej teplote pod čistou utierkou. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a postrúhame na tento plát studené maslo a šupky zbavený zemiak. Posolíme, preložíme, trošku rozvaľkáme a celé ešte raz preložíme. Prikryjeme utierkou a necháme 15-20 minút nakysnúť. Potom opäť mierne vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Poukladáme ich na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou alebo sézamovými semienkami. Dáme piecť na 180 stupňov na asi 15 minút (treba sledovať).
ŠALÁT Z GRILOVANEJ ZELENINY S FETA SYROM
Potrebujeme
1 baklažán
1 cuketa
1 cibuľa (červená)
4 strúčiky cesnaku (aj so šupkou)
5-6 šampiňónov
1 farebná paprika
5-6 cherry paradajok
100g syra Feta
Suroviny na zálievku:
šťava z ½ citróna
4 lyžice olivového oleja
1 lyžica medu
1 lyžica balzamika
soľ
korenie
čerstvé bylinky
Rozpálime gril, prípadne zapneme rúru s grilom. Očistíme zeleninu, cuketu, baklažán a cibuľu nakrájame na kolieska, cesnak pridáme v celku aj so šupkou, aby nám nezhorel, šampiňóny rozštvrtíme a papriku ani cherry paradajky nekrájame. Pripravenú zeleninu ugrilujeme z oboch strán, ak grilujeme v rúre, trvá to asi hodinu. Ugrilovanú zeleninu vyberieme, nakrájame na menšie kúsky, z papriky odstránime čierne časti a nakrájame ju na väčšie kocky. Cesnak ošúpeme. Všetky suroviny preložíme do väčšej misy a prelejeme zálievkou. Tú vytvoríme zmiešaním všetkých uvedených surovín Opatrne premiešame a necháme postáť, aby sa všetky chute prepojili. Ugrilovanú zeleninu naservírujeme do misiek, posypeme feta syrom a natrhanými bylinkami.
FITNESS VAJÍČKOVÝ ŠALÁT
Potrebujeme:
2 vajíčka uvarené na tvrdo (najlepšie domáce)
1 biely cottage cheese
1 jarná cibuľka
1 lyžička horčice
korenie podľa chuti, prípadne aj soľ (záleží od horčice)
Uvarené vajíčka nakrájame na drobno, dáme do misky a zmiešame ich s cottage syrom. Pridáme nakrájanú jarnú cibuľku (môže byť aj klasická cibuľa, kvôli farebnosti je ale fajn použiť jarnú), lyžičku horčice a zomelieme troška čierneho korenia. Všetko zmiešame dohromady a podávame
FIALOVÝ ŠALÁTIK
Na tento šalát potrebujeme:
1 väčšia uvarená a na veľké kúsky nastrúhaná cvikla (alebo použite sterilizovanú v sladkokyslom náleve, potom však dochucujte miernejšie balzamikom a soľou)
1 šálka uvarenej bielej fazuľky (alebo z konzervy)
1 šalotka
1 konzerva kukurice
1 kyslá smotana
(kto má rád, môže pridať nakrájanú šunku)
soľ, korenie, balzamiko
Všetko spolu zmiešame a necháme v chlade prepojiť chute.
ZELEROVO ANANÁSOVÝ
Milujem tento šalát, ale pripravujem ho nie zo sterilizovaného zeleru a ananásu, ale z čerstvých a voňavých surovín. Podľa mňa je to chutnejšie a určite aj zdravšie. Ak však máte radi sterilizovaný zeler, pokojne ho použite
Potrebujeme:
½ hlavy zeleru
½ olúpaného ananásu
1 plechovka kukurice (môžete použiť aj čerstvo uvarenú alebo mrazenú)
200g kvalitnej šunky (s vysokým podielom mäsa)
cibuľka
250g kyslej smotany
na chuť môžete použiť za lyžicu tatarskej omáčky
soľ, korenie
citrónová šťava
Zeler som si ošúpala a nastrúhala na hrubých očkách strúhadla. Ananás som očistila a nakrájala na malé kúsky (čím menšie, tým lepšie).
Odporúčam vyskúšať jeden malý trik: aby ananás neštípal na jazyku, treba nôž po očistení šupy dôkladne umyť. Až čistým nožom krájajte dužinu, potom bude váš jazyk OK smile emoticon
Pridala som aj ostatné zložky, ochutila s dala do chladu odležať. Výborne sa tento šalát hodí k pečenému, či grilovanému mäsu, ale môže sa jesť aj samostatne s pečivom (nájdete v mojom albume Chlieb/pečivo/pizza)
DOMÁCA LUČINA
1 veľký biely smotanový jogurt (mala som 400g)
1 kyslá smotana
štipka himalájskej soli
mrazený domáci kôpor (môžete použiť aj iné bylinky, prípadne cesnak. alebo urobiť nesolenú verziu a použiť ju do tiramisu miesto mascarpone).
Pomer jogurtu a smotany nie je podstatný, podarí sa Vám to pri akomkoľvek pomere.
Všetko spolu lyžicou zmiešame a prelejeme do utierkou vystlaného sitka. Sitko vložíme do nádoby, kde bude môcť odtekať srvátka. Dáme do chladničky na cca 8 hodín a môžeme natierať na čerstvý chlieb alebo pečivo. Ideálne túto lahodnú chuť dopĺňa čerstvá zelenina.
HUMMUS
Potrebujeme:
1 šálka cíceru
½ šálky vody z uvareného cíceru
2 strúčiky cesnaku
šťava z ½ citróna
soľ
korenie
6 lyžíc olivového oleja
4 lyžice tahini (sezamovej pasty)
čerstvý koriander alebo petržlenová vňať na ozdobu
Cícer deň vopred nasypeme do hrnca a zalejeme vodou. Na druhý deň vodu vymeníme za čerstvú. Cícer varíme asi 40 minút, kým nie je mäkký. Potom ho zlejeme, ale odložíme si bokom asi ½ šálky vody. Uvarený cícer a ostatné suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú masu, podľa potreby dolievame odloženú vodu. Rozmixovanú nátierku preložíme do misy a ozdobíme kvapkami olivového oleja, dochutíme bylinkami, korením a soľou.
TVAROHOVO RUKOLOVÁ NÁTIERKA
Potrebujeme:
1 tvaroh (ja som dala hrudkovitý)
vrecko rukoly
soľ, korenie
olivový olej
Do mixovacej nádoby vložíme umytú rukolu, soľ, korenie a olivový olej (2-3 lyžice). Tyčovým mixérom rozmixujeme rukolu na hladké pesto, pridáme tvaroh a ešte raz rozmixujeme. Podľa potreby dosolíme a dokoreníme. Podávame s čerstvým chlebom, či knackebrotom.
PIZZOVÉ ROŽKY ZO ŠPALDOVEJ MÚKY
Na kvások: 300ml mlieka
1 lyžička trstinoveho cukru
1 kocka kvasníc
Cesto:
Kvások
570g špaldovej celozrnnej múky
1 lyžička soli
150ml kokosoveho oleja (bez vôňe) – môžete použiť aj olivový alebo iný olej.
V tomto poradi som všetko dala do domácej pekárne a nechala vymiesiť a vykysnúť cesto. Potom som ho rozdelila na 6 častí, vyvaľkala kruh a rozrezala na 8 častí. Na každý trojuholník som rozotrela kečup, posypala oreganom, položila plátok šunky a syra, pridala trošku kukurice. Môžete plniť podľa chuti – cibuľou, tuniakom, olivami, chilli papričkami – čo máte radi. Rožky som skrútila od kraja ku stredu, potrela rozšľahaným domácim vajíčkom, posypala sezamom a dala piecť na 180 stupňov.
CVIKLOVO-ORECHOVÝ ŠALÁT
Potrebujeme:
2 stredne veľké cvikly
½ červenej cibuľky
1 strúčik cesnaku
½ Feta syru
kyslá smotana (alebo jogurt)
väčšia hrsť vlašských orechov
balzamikový ocot
korenie
Dáme si uvariť ošúpanú cviklu, najlepšie deň vopred (trvá to asi hodinku, možno ani nie). Cibuľu nakrájame na drobné kúsky, pridáme postrúhanú cviklu (strúhame na veľkých okách), výdatne polejeme balzamikom a necháme chvíľočku postáť. Na to nastrúhame na tom istom strúhadle Feta syr, pridáme nahrubo nasekané orechy, pomelieme čierne korenie, pridáme smotanu a všetko spolu dobre premiešame. Necháme postáť v chladničke a skvelá večera alebo príloha k mäsu je na svete.
COLESLAW
Potrebujeme:
obyčajnú kapustu,
mrkvu
kyslú smotanu alebo jogurt
trošku majonézy – pre tých, ktorí nechudnú smile emoticon
cibuľa
zálievka: vínny ocot (biely alebo červený), soľ, trstinový cukor, citrónová šťava, mleté čierne korenie.
Kapustu aj mrkvu nakrájame na drobno alebo nastrúhame. Pomer kapusty a mrkvy je asi 1 malá kapusta (alebo ½ veľkej) a 4 mrkvy. A 1 malá cibuľa. Všetko zmiešame dohromady aj spolu so zálievkou. Tú robím od oka vždy podľa množstva šalátu. Je to približne: 2 lyžice vínneho octu, šťava z 1 citróna, pol lyžičky soli, 1 lyžica cukru, 3 otočenia mlynčekom pri mletí korenia.
CESNAKÁČE
½ kg hladkej špaldovej múky (ja som dala bielu, ale lepšia je celozrnná)
3 dcl mlieka
1 sáčok sušeného droždia
1 lyžička kryštálového cukru (použila som trstinový)
½ lyžičky soli
0,5 dcl oleja (použila som kokosový)
na náplň a zdobenie:
kmín
hlava cesnaku
vajce na potretie
Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho nakysnúť. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme pretlačeným cesnakom. V pôvodnom recepte je napísané potrieť cesto najskôr 125g maslom. Ja to však nedávam, pretože ono sa to aj tak roztopí, všetko vytečie a je to len zbytočne mastné. Ak by ste však tenučkú vrstvu natreli, nič tým nepokazíte, len použite radšej maslo ako stužené tuky. Posolíme, zvinieme do rolky a krájame trojuholníky (cik cak nožom), položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a posypeme posýpkou – kmínom alebo hocičím iným. Pečieme na 180st. kým nie sú ružové. Výborne sa hodia k vínu, odporúčam nešetriť cesnakom.
CELOZRNNÉ TORTILA ČIPSY
1 šálka hladkej kukuričnej múky
1 šálka hladkej špaldovej celozrnnej múky
½ šálky vlažnej vody
3 lyžice olivového oleja
¼ lyžičky soli
Všetky suroviny spracujeme spolu na hladké cesto. Rozvaľkáme na čo najtenší plát (ešte tenšie ako mám ja) a nožom vyrezávame trojuholníky. Ak chcete zabaviť deti, dajte im vykrajovačky na vianočné pečivo smile emoticon Poukladáme na plech s papierom na pečenie a este zľahka posolíme. Pečieme približne 20 minút na 180st, ale radšej si to sledujte.
BRYNDZOVÉ TYČINKY
Potrebujeme:
150g zemiakov uvarených v šupke
150g bryndze
250g špaldovej hladkej múky (celozrnnej)
150g mäkkého masla
1 vajce
½ lyžičky soli
Na potretie:
1 vajce
1 lyžička mletej papriky
soľ
posýpka (rasca, sezam, syr…)
Postup:
Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Môžeme dať odpočinúť na chvíľku do chladu, ale nie veľmi dlho, aby nám cesto vďaka maslu nestvrdlo a potom sa s ním horšie pracuje. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na 1cm plát, potrieme vajíčkovo-paprikovou zmesou a radielkom vytvoríme tyčinky. Potom posypeme posýpkou a preložíme na papier na pečenie. Pečieme v rúre pri 180st. kým nie sú tyčinky hnedé ako na obrázku. Neodporúčam piecť kratšie, pretože zemiak potom robí konzistenciu ako keby boli nedopečené. Vychladnuté tyčinky preložíme do misy a ochutnáme. Ak sa nám zdajú málo slané (veľmi záleží ako slanú bryndzu použijeme), ešte teplé osolíme, soľ sa prichytí. Ideálne sú tieto tyčinky k vínu, či pivu, na oslavy alebo aj Silvestra
TVAROHOVÉ PAGÁČIKY S OLIVAMI A SYROM recept tu
HOKKAIDO HUMMUS
Potrebujeme:
1 hokkaido tekvicu
soľ
korenie
olivový olej
2 lyžice sézamovej pasty Tahini
1 balenie cíceru
3 strúčiky cesnaku
šťava z citróna
Hokkaido prerežeme na 4 časti a vydlabeme zrniečka. Posolíme ju, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť. Trvá to asi 30 minút pri teplote 180 stupňov. Upečenú hokkaido tekvicu dáme do misky, pridáme cícer (aj s trochou nálevu), tahini pastu a rozmixujeme. Soľ, korenie, pretlačený cesnak a citrónovú šťavu pridávame postupne podľa chuti a dobre rozmixujeme. Nebojte sa experimentovať a pridávať či cesnak alebo citrónovú šťavu. Alebo i tahini. Všetko je to o vyvážených chutiach, ktoré musia chutiť predovšetkým VÁM
OSIE PIZZOVÉ MUFFINY recept tu
NAKLADANÁ GRILOVANÁ PAPRIKA recept tu
FANTASTICKÝ BROKOLICOVÝ ŠALÁT
ružičky z 1 brokolice nasekané na drobné kúsky (hrubé časti použite napr. do polievky)
2 – 3 mrkvy
2 hrste nasucho opečených mandlí
1 – 2 pásiky na kocky nakrájanej opečenej slaninky
hrsť hrozienok
červená cibuľa alebo šalotka na mesiačiky
1 veľká kyslá smotanaBrokolicu nasekáme na drobno (čo najmenšie kúsky), mrkvu nastrúhame, mandle opečieme nasucho, slaninku vyškvaríme, cibuľu nakrájame na mesiačiky, primiešame hrsť hrozienok, ochutíme soľou, korením a všetko dobre premiešame aspolu s kyslou smotanou. Necháme odležať aspoň 2 hodiny a podávame. Skvele sa hodí aj k pečenému mäsu.
FALOŠNÁ TRESKA
Potrebujeme:
1 tvaroh (250g)
1 kyslá smotana/jogurt
3 mrkvy
cibuľa
3 kyslé uhorky
1 lyžička horčice
soľ, korenie
Mrkvu a uhorky si nastrúhame, cibuľu nakrájame nadrobno a pridáme ostatné suroviny. Kto má rád, môže miesto smotany použiť majonézu. Necháme dobre odležať v chladničke a podávame. Môžete pridať i vajíčka na tvrdo.
GUACAMOLE recept tu
Pridaj komentár