Dnes je ten najkrajší sviatok. Dnes je deň, keď si zaslúži každá jedna mama, ktorá sa s láskou stará o svoje deti objatie, bozk, pár úprimných slov či ručne vyrobený darček od svojich ratolestí. Ak hľadáte nejakú dobrú mlsku, ktorou by ste tento sviatok oslávili, mám ich na blogu viacero. Dnes vám však pridám tento recept, ktorý som robila pri príležitosti prvého svätého prijímania môjho syna. Orechový korpus a dve plnky – jedna čokoládová a druhá kávová. V kombinácii s domácim ríbezľovým džemom chutila torta fantasticky. Odporúčam aj na dnešný slávnostný deň 🙂
Na 1 korpus potrebujeme (na foto je torta vyskladaná z 2 korpusov):
5 vajec (rozdeliť na žĺtky a bielky)
150 g kryštálového cukru
200 g múky (pol na pol hladká a polohrubá)
100 g mletých orechov
1 vanilkový cukor
½ prášku do pečiva
štipku soli
10 lyžíc horúcej vody
3 lyžice oleja
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom a s vanilkovým cukrom, potom pridáme horúcu vodu a olej. Vo vedľajšej miske zmiešame múky, prášok do pečiva a orechy. Na záver opatrne zašľaháme tuhý sneh a cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Moja forma mala 26 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 – 170 stupňov asi 15 – 20 minút. Skúšame špáradlom, ak sa naň cesto nelepí, korpus je upečený. Vyberieme ho na rosť a necháme ho vychladnúť. Potom prejdeme nožom okolo okrajov a tie opatrne uvoľníme. Korpus prerežeme na polovicu a plníme podľa chuti.
Fantastický čokoládový krém
250 ml šľahačkovej smotany (33%)
200 g čokolády (52%)
200 g masla
2 lyžice práškového cukru
Ja som na celú tortu urobila dvojitú dávku, ale dosť mi z nej zostalo. Takže si myslím, že pokojne stačí táto dávka. Plnkou je potretý stred torty (vrstva s banánmi), okraje a vrch torty. Torta pekne stuhla, takže tento krém je vhodný aj ako finálny krém na potretie torty. Je naozaj výborný, rýchly a jednoduchý, zvládne ho aj začiatočník.
V hrnci zohrejeme šľahačku a za stáleho miešanie v nej rozpustíme čokoládu. Keď je čokoláda úplne rozpustená, vypneme var, aby zmes nevrela. Necháme vychladnúť, občas premiešame. V miske vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom a po častiach zapracúvame vychladnutú šľahačkovo čokoládovú zmes. Vyšľaháme hladký a vláčny krém. Natierame na korpus, ozdobíme podľa chuti, skvele sa k nemu hodí ovocie. Ak chcete vrch torty zdobiť, urobte tak ihneď, v chlade krém stuhne a ovocie by na povrchu nedržalo. Ak chcete krém natrieť v hrubšej vrstve, dajte ho na chvíľu stuhnúť do chladničky, pretože je dosť mäkký a vrstvením môže vytekať.
Lahodný kávový krém
250 ml mlieka
1 puding s pravou vanilkou
2 lyžičky cukru
220 g masla
2 lyžice čerstvo zomletej kávy (neuvarenej)
V 250 ml mlieka rozmiešame cukor a pudingový prášok. Vylejeme do hrnca a uvaríme puding. Necháme vychladnúť občas premiešame. V miske vyšľaháme maslo, postupne pridáme uvarený a vychladnutý puding a 2 lyžice zomletej zrnkovej kávy. Vymiešame na jemný krém. Z tohto množstvo vyšiel krém na potretie 2 korpusov (na foto prvý a tretí, natierala som na ríbezlový džem).
Tortu vyskladáme podľa chuti, k čokoládovému krému som pridala banány. Korpus môžete poliať kávou. Ozdobte podľa chuti ovocím, mandľami, kvetmi alebo aj inak – podľa fantázie. Ak sa rozhodnete vyskúšať recept na korpus či krém, budem rada, ak mi zanecháte komentár.
Pridaj komentár