V záhrade nám dozrel špenát a tak som premýšľala, čo dobrého z neho pripravíť. Moja voľba padla na quiche, ktorý sa hodí na obed i na večeru, v teplej aj v studenej verzii. Keďže som potrebovala pomíňať z chladničky zopár surovín, vznikla z neho zdravšia alternatíva nabitá bielkovinami. V koláči som totiž použila okrem bryndze, ktorú spomínam v názve receptu, aj cottage cheese. Špenát a pesto z medvedieho cesnaku dodali tomuto slanému koláču skvelú farbu.
Na korpus potrebujeme:
160 g špaldovej hladkej múky
1 žĺtok
70 g masla
asi 5 lyžíc studenej vody
trošku soli
Na plnku potrebujeme:
asi 4 hrste špenátu
cibuľu
cesnak
olivový olej
1 bielko
2 celé vajcia
380 g cottage cheese
125 g bryndze
200 g smotany na varenie 12%
2 lyžičky pesta z medvedieho cesnaku (alebo 3 strúčiky cesnaku)
soľ, korenie
Najskôr si pripravíme cesto – do misky navážime múku, maslo, pridáme žĺtko a asi 5 lyžíc studenej vody (pridávame postupne). Vypracujeme cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme na asi hodinku do chladničky. Potom ho vyberieme, necháme asi 10 minút pri izbovej teplote zmäkúť a roztlačíme ho do tortovej/koláčovej formy, ja som ju predtým vystlala papierom na pečenie. Korpus poprepichujeme vidličkou a dáme ho predpekať do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 10 – 12 minút.
Pripravíme si plnku: na olivovom oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľku a cesnak. Pridáme umytý špenát a sparíme ho. Necháme vychladnúť. Do misky dáme zvyšné bielko, pridáme ďalšie 2 vajíčka, cottage, bryndzu, smotanu a vychladnutý sparený špenát. Pre chuť môžeme pridať aj pesto z medvedieho cesnaku, ak ho nemáte, pridajte ešte cesnak. Všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom, ochutíme soľou, korenim a nalejeme na predpečený korpus. Pečieme na 180 stupňov asi 30 – 40 minúť. Necháme vychladnúť a podávame. Ak chcete toto jedlo trošku vylepšiť, ku koláčiku sa skvele hodí suché biele vínko.
Pridaj komentár