SVIEČKOVÁ NA SMOTANE S DOMÁCOU KNEDĽOU

Priznám sa, že k sviečkovej mám špecifický vzťah. Bolo to prvé jedlo, ktoré mi mama priniesla, keď som prišla domov z pôrodnice. Teda celkom dvakrát. Patrí k mojim obľúbeným babičkovským jedlám a hoci na mňa sviečková pôsobila vždy veľmi komplikovane, až keď som uvarila prvú, zistila som, že to nie je až také náročné. A tak som ju uvarila aj minulý týždeň, samozrejme, s domácou knedľou.

 

Potrebujeme:

1,5 kg kvalitného hovädzieho mäsa (ja som použila divinu – jeleňa)

údenú slaninu

soľ

celé čierne korenie (cca 5 guľôčok)

borievky (cca 5 guľôčok)

2 zelery

10 ks mrkvy

2 petržleny

cibuľu

2 vetvičky rozmarínu

vodu

pohár červeného vína

2ks smotany 33%

2 lyžičky horčice

2 lyžičky ríbezľového lekváru

brusnicový kompót

citrón

 

Na knedľu potrebujeme:

125 ml teplého mlieka

125 ml vody

½ kocky droždia

lyžička cukru

500 g polohrubej múky

1 celé vajce

2 pl oleja

Mäso prešpikujeme slaninou, osolíme a okoreníme. Zvyšnú slaninu dáme topiť do hrnca. Na výpeku mäso prudko opečieme zo všetkých strán. Mäso vyberieme a na výpeku opečieme zeleninu nakrájanú na kolieska. Mäso vrátime do hrnca, podlejeme vínom, prípadne vodou, pridáme koreniny a rozmarín, zatvoríme a dusíme, kým nie je mäso mäkké. V tlakovom hrnci mi to trvalo asi hodinu. Po uvarení mäso a koreniny vyberieme, zeleninu rozmixujeme. Dochutíme horčicou, džemom, zjemníme smotanou. Ochutnávame a prípadne dosolíme či dokoreníme. Ak je málo kyslá, pridáme čerstvú citrónovú šťavu.

Knedľu pripravíme tak, že do vlažného mlieka a vody primiešame lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť kvások, ten potom vlejeme do pripravenej múky so soľou a vajcom. Pridéme olej a vypracujeme kompaktné cesto. Necháme nakysnúť. Potom rozdelíme bochník na 2 časti a ručne vypracujeme knedle. Prikryjeme ich utierkou a necháme kysnúť. Potom ich na olejom potretom paráku paríme. Ja ich parím presne 23 minúť. Po vybratí knedle potrieme olejom a necháme mierne vychladnúť. Potom ich nakrájame a spolu s mäsom uložíme na tanier. Pridáme omáčku, za lyžičku brusnicového kompótu, plátok citróna a podávame.

 

 

 

 

 

 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár